hittar rätt konsultuppdrag

Så hittar du rätt konsultuppdrag

Är du konsult och har valt att bli egen företagare? Smart drag! Nu har du inte bara kontroll över ditt jobb, din karriär, din utveckling och de konsultuppdrag du tar; du har också helt rätt timing. Det har aldrig funnits så många arbetsuppgifter som kan (och bör) skötas av konsulter som det gör i dag. Digitaliseringen har vänt upp och ner på hur vi jobbar och hur en verksamhet drivs, och det påverkar inte bara IT. Även områden som HR, ledning och ekonomi kräver allt mer specialist- och konsulttjänster för att kunna fungera effektivt och strategiskt. Det är alltså julafton för konsulterna och uppdragsgivarna kan lätt få in just den kompetens som de behöver, när de behöver den och utan att behöva anställa någon. Så långt är allt gott och väl.

Det som händer när utbudet av både uppdrag och konsulter ökar är att det uppstår ett brus. Hur hittar du som uppdragsgivare rätt konsult eller konsultmäklare? Hur hittar konsulterna rätt konsultuppdrag? Det är precis som med kärlek, när matchningen är rätt uppstår ljuv musik och parterna gör livet bättre för varandra, men klickar det inte (och man redan har slagit sina påsar ihop) kan det bli riktigt surt. Hur hittar du rätt när det finns ett så pass stort utbud för alla parter? Det finns lösningar som gör livet enklare för alla och som skapar de där perfekta matchningarna som får det att klicka. Så här hittar du rätt konsultuppdrag.

Ställ rätt frågor och få rätt svar

Att hitta rätt handlar om bra kommunikation, och bra kommunikation bygger på att man ställer rätt frågor till varandra. Då får man de svar som man verkligen behöver. Dels handlar det om att behoven har blivit mer komplexa. Alla områden blir mer nischade och kräver allt finare spetskompetens. Bara inom IT-konsulttjänsterna handlar det i dag minst lika mycket om de analytiska och strategiska behoven som om de tekniska. Ska det bli rätt och fungera bra måste beställare och leverantör göra precis som i alla andra relationer; prata med varandra och förklara behoven. Då uppstår den där ljuva musiken.

För dig som konsult innebär det att du behöver kunna förklara vad som gör dig så speciell, varför just du kan lösa det här på bästa sätt. Men det handlar inte bara om din kompetens. Dagens lyckade matchningar handlar lika mycket om vem du är som person, vilka som är dina drivkrafter. Det är grunden för lyckade uppdrag och bra relationer. Lär känna varandra helt enkelt. Fråga, ta upp de viktiga detaljerna, få klarhet och hitta rätt.

Gå med i ett team

Att vara fler än två brukar inte direkt gå hem när det gäller romantisk matchning, men när det kommer till att matcha konsulter funkar det alldeles utmärkt. Allt fler konsulter inser att de kan komma med ett bättre erbjudande om de samarbetar istället för att konkurrera. Att samla all er expertis under ett tak gör det lättare att möta kundernas komplexa behov och ni sporrar och stöttar varandra att göra ett bättre jobb.

Konsultmäklare förmedlar framförallt enstaka konsultuppdrag till egenanställda konsulter. Vill man jobba i team har man hittills varit hänvisad till att ta anställning i konsultbolag som aktivt arbetar med att sälja team som en del av sitt utbud. Ett annat sätt är att själv skapa eller bli en del av ett befintligt team av egenanställda konsulter.

Tack vare dagens digitala mötesplatser för konsulter kan du snabbt visa vem du är, vad du kan och hitta likasinnade. I de här nätverken kan du och andra konsulter skapa team för att möta behoven på ett perfekt matchat sätt, skräddarsytt mot beställarens krav. Det riktigt fina jämfört med de fysiska nätverken är att här kan ni skapa geografiskt oberoende team. Hitta de bäst lämpade istället för de som råkade befinna sig i närheten. Träffa rätt människor, få rätt konsultuppdrag, ge kunden rätt kompetens och arbeta där du bor.

Ge dig ut på marknaden

När vi ändå är inne på romans- och dejtingliknelsen är det välkänt det inte leder någonstans att sitta och uggla för sig själv. I bästa fall blir det en dålig matchning för att båda parter råkade snubbla över varandra. För att hitta rätt och få det att klicka måste du ut och visa upp dig. Det finns massor av kunder där ute som behöver särskild kompetens i form av konsulter. Visa upp dig för dem och berätta vad du har att erbjuda, både som konsult och som person. Det finns garanterat någon som behöver just dig och som har rätt konsultuppdrag för dig.

Vad är då marknaden i det här fallet? Precis som Tinder gav dejtingscenen mer djup och bredd genom att göra den digital och mata den full av sökparametrar som gör det mycket lättare att hitta rätt, har marknadsplatsen för konsulter, konsultmäklare och kunder gjort samma sak för att enklare kunna skapa perfekta matchningar som gör alla glada. På konsulternas digitala mötesplats kan:

  • Du som konsult visa upp dig inför potentiella kunder och leta efter rätt konsultuppdrag. Du kan även skapa och delta i unika team, men det slutar inte där. I en branschcommunity kan du och de andra aktörerna byta kunskaper, erfarenheter och insikter, hjälpa varandra med sälj, presentationer, offerter och coachning samt samverka och utveckla varandra. Det är lika mycket en plats för nätverkande och gemenskap som det är en marknadsplats.
  • Kunderna kan hitta just det som de behöver. Utbudet av konsulter blir mindre brusigt och med bra sökparametrar får de precis den konsult eller det team som de behöver. Men Communityn ger dem mer än så. Här får de också hjälp att ställa rätt frågor. Tack vare respons och insikter från de andra som de möter i ett Community kan de specificera sina behov för en lyckad matchning. I den här typen av gemenskap utvecklas även kunderna.

Rätt konsultuppdrag väntar på dig. Ge dig ut och möt dem. Skapa relationer och möt andra i gemensamma behov. Låt engagemanget och gemenskapen leda dig rätt.

Läs om Happy Community – där finns alla förutsättningar för dig att bli framgångsrik som egenföretagare och hitta rätt konsultuppdrag

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *