konsult

Din framtida lön

Visste du att tjänstepensionen kan utgöra 20–25 procent av din totala pension, och ännu mer om du är en högavlönad konsult? Inte? Då är du långt ifrån ensam. Trots att pensionen för många är deras livs viktigaste sparande spenderar genomsnittskonsulten (sannolikt) mindre tankekraft åt tjänstepensionen än åt att välja vilket kaffe de ska starta dagen med. Vi ringde upp Jeanette Rudholm, Account Manager på SPP, för att få veta vad du som konsult kan göra för att ta klivet till att maximera din framtida lön.

Ta ansvar för din framtid

När lönen varje månad trillar in på kontot har de flesta stenkoll på hur många kronor och ören de har att spendera och spara, men hur många kan ärligt säga att de vet hur mycket pengar de har att röra sig med under sin framtid som pensionär? – De flesta som driver egna bolag har en passion för det de gör, vilket gör dem framgångsrika inom sin nisch. Däremot är det långt ifrån alla egenföretagare som har koll på hur deras pension kommer att se ut, säger Jeanette.

Hon minns ett tydligt skräckexempel. För ett antal år sedan kom ett par konsulter in till Jeanette och sa – Vi vill gå i pension om tre år, när vi är 62 år. Den direkta reaktionen blev – Vad roligt!, och Jeanette dök direkt in på diskussioner om vad de hade för planer med pensionen, och hur tankarna gått när de kom fram till beslutet. Konsulterna pratade glatt om drömbostäder utomlands, gröna golfbanor och goda middagar som aldrig tog slut. När Jeanette sedan loggade in på minpension.se för att göra varsin pensionsprognos för konsulterna ersattes leendet med en bekymrad min. Det visade sig att båda parter varit egenföretagande konsulter under hela sina yrkesliv, utan att spara en krona till pensionen. Totalt skulle konsulterna få ut ungefär 12 000 kr var i pension, brutto, per månad.

 Därför är det så otroligt viktigt att börja spara i tid och ta ansvar för din egen framtid – så att den kan bli precis så som du vill ha den, säger Jeanette med eftertryck.

Skaffa en överblick

Jeanettes första tips för konsulten som vill få kontroll över sin pension är att logga in på minpension.se för att få en överblick av nuläget. Har du kanske sparat in tjänstepension från tidigare arbetsgivare? Har du sparat egen tjänstepension i ditt bolag? Sen är det alltid bra att fundera på hur man själv ser på sin pensionstid, vad vill du göra? Var vill du göra det? Hur mycket kapital tror du att du behöver för att leva som du önskar?

Ett medskick som Jeanette belyser är att inte förlita dig på att ditt boende ska betala för framtiden som tidsmiljonär. – Många säger att de har sin pension i huset, men här vill jag lyfta ett varningens finger.  Det är svårt att sälja av några tegelstenar i taget för att få en stadig månadslön när man är pensionär, eller så kan det bli så illa att man tvingas in i en försäljning, för att skaffa sig ett billigare boende, precis när huspriserna dykt.

Tjänstepension – en win-win-win för dig som konsult

Jeanette fortsätter,  Visste du att du kan dra av upp till 35 procent av din bruttolön upp till 476 000 kronor per år i tjänstepension? Rent konkret sänks ditt resultat i bolaget, vilket gör att du får lägre bolagsskatt att betala. Enligt Jeanette stannar inte heller fördelarna där.  Du kan även försäkra dig mot exempelvis en långtidssjukskrivning, så att om olyckan är framme går försäkringsbolaget in och ersätter upp till 90 procent av den del av din lön som du förlorar, utöver försäkringskassans ersättning.

 Än värre – vad händer om du skulle gå bort? Klarar sig dina efterlevande då? Har din maka/make eller sambo råd att bo kvar? Har ni särkullbarn? Vad händer med din tjänstepension? Det finns många fällor som är bra att ha koll på, här hjälper vi som pensions- och försäkringsbolag mer än gärna till, betonar Jeanette.  

Från anställd till konsult

Ointresset för pensionen är inget unikt för konsulter, men kanske är den ännu lättare att glömma bort när man går från anställd till egenföretagande konsult. Jeanette förklarar att tjänstepensionen ofta glöms bort i ruset av glädje, nyfikenhet och i känslan av friheten att bli egenföretagande konsult. Just därför har SPP tillsammans med cfinder sytt ihop ett enkelt och attraktivt erbjudande till dig som medlem. Alla konsulter har olika behov och livssituationer, vilket kräver en pensionslösning som både är flexibel och täcker upp för dina specifika önskemål.

Låt experterna göra jobbet – så du kan fokusera på ditt uppdrag

Det här med att placera tjänstepensionen då? Hur gör jag? Hur mycket tid behöver jag lägga ner på det, och hur mycket kan jag förlora? Här finns det enligt Jeanette många olika svar – det beror helt och hållet på hur intresserad och kunnig du är.

I ditt första möte med SPPs experter får du hjälp med att se över hur riskbenägen du är med ditt pensionskapital, vad du kan och hur mycket tid du själv vill lägga. Därefter kan du enkelt besluta om du vill att SPPs experter sköter all allokering eller om du vill placera din tjänstepension själv.

Fokus på hållbarhet och brett utbud av fossilfria fonder

SPP var bland de första investerarna som arbetade med hållbara investeringar. Redan år 1995 la världens ledare grunden för det globala klimatarbetet, och SPP valde samtidigt att lägga grunderna för deras.  Det behöver ju inte säga så mycket, men för oss är det lite som att lära sig att cykla – i början går det lite skakigt, man trillar ibland och kanske får man ett och annat blåmärke. Det har vi gjort under dessa 25 år. Och medan många av våra konkurrenter fortfarande har stödhjulen på är vi numera redo för tour de France. Vi har förfinat och utvecklat våra metoder under de senaste 25 åren och det har gett resultat, säger Jeanette.

Ett av resultaten som Jeanette lyfter är att SPP tillsammans med sitt moderbolag Storebrand nyligen blev utsedda till världens mest hållbara försäkringskoncern enligt Corporate Knights Global 100. Rent konkret nämner Jeanette att alla SPPs fonder analyseras och betygsätts ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtliga SPP-fonder är dessutom helt fossilfria, så att deras kunder kan vara trygga med att sparandet omfattas av tydliga hållbarhetskrav. 

SPPs erbjudande till dig som medlem i cfinder

Som medlem i cfinder har du tillgång till ett enkelt och attraktivt erbjudande hos SPP. Du får en kostnadsfri tjänstepensionslösning* som ger extra trygghet både idag och i framtiden. Dessutom ingår en gratis individuell pensionsrådgivning där du får de verktyg som behövs för att få kontroll över och maximera din pension. För dig som exempelvis upptäcker att dina sparpengar ligger i en gammal tjänstepensionslösning med höga avgifter finns även möjlighet att kostnadsfritt flytta ditt kapital till SPP.  Något som Jeanette menar kan göra stor skillnad för din slutgiltiga pension. 

 Bara för att ge ett ungefärligt räkneexempel: en 25-åring som sparar 1 000 kronor i månaden och får ner avgiften med en procentenhet kan i slutändan höja pensionen med cirka 200 000 kronor, vilket motsvarar omkring 20 procent.

Som cfinder-medlem får du även tillgång till SPPs unika bostadskö där de erbjuder lägenheter i deras miljöcertifierade fastigheter.

*Tillkommer fondavgifter och ev. kapitalavgift om du väljer traditionell försäkring

Är du konsult och medlem i cfinder?

Logga in och kika under fliken Events – där hittar du allt du behöver veta för att säkra din framtida lön med SPP.

Läs mer här om hur cfinder arbetar med erbjudande och förmåner

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa frukost

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Välkommen den 5 oktober 07.45-08.45

hitta uppdrag