konsultbranschen

Så här började det | cfinder gör skillnad i konsultbranschen

Det var januari 2019, kallt och ruggigt ute när vi, Peter, Jane och Anders träffades på Il CaffeDrottninggatan Stockholm. Peter hade precis slutat som ansvarig för ett bolag som servade nästan 500 egenanställda konsulter med uppdrag och samhörighet. Jane, konsult sen över 20 år, försökte som verksamhetsarkitekt, som vanligt få sina kunder att skapa målbilder som är greppbara, spårbara, förankrade och genomförbara i verkligheten. Anders kom från ett jobb som ansvarig för en paraplyorganisation för egenanställda konsulter och innan det ett produktbolag. Vi är olika men ändå så lika i vår uppfattning av att den stelnade konsultbranschen behöver förnyas.  

Vi hade alla jobbat med och som egenanställda konsulter. Vi har sett mäkleriet i olika former, ibland med lite tätare koppling mellan konsult och mäklare. Vi har sett försöken att hantera egenanställda konsulter tillsammans med anställda. Vi har sett det från båda håll. Som konsult och som konsultförmedlare. Inte bara bra erfarenheter. 

Konsultbranschens önskemål

Egenanställda konsulter har hela tiden sagt samma sak. Jag vill ha ett bra sälj. Jag vill att någon intresserar sig för mig, letar uppdrag åt mig, hjälper mig till kunder med ramavtal och liknande. Berättar vad som händer på marknaden och hur jag bör kompetensutveckla mig för att få nya spännande uppdrag. Jag vill dessutom som egenanställd vara i ett sammanhang, bestämma själv tillsammans med kompisar/”kollegor” i konsultbranschen!  

Branschen har svarat på det önskemålet i 20 års tid men med samma svar i olika former.  

I bästa fall: Ge mig 10-20 % av din omsättning så har jag några säljare som jobbar för dig. Jag ordnar lite party, sammankomster och kompetensutveckling. Allt det gör vi på vårt snajdiga kontor i city. Alternativt anmäl dig på vår lista så hör vi av oss när vi har uppdrag. Du förstår vi kan inte sälja just dig, vi måste hjälpa våra kunder att pressa priser så de köper konsulter i bulk. Kanske kan du eventuellt bli en av dem. 

Varför har alla konsultbolag massa administration, ägarintressen och stora kontor på stan frågade Jane. Känns som jag får betala rätt mycket för det. Vi pratade om hur nästan alla konsulter jobbar med digitalisering åt sina kunder men branschen är i stort själv odigitaliserad. I bästa fall har säljarna ett excel-ark där de håller reda på sina kunder, reflekterade Peter. Konsulten hålls borta från affären och man är vill absolut inte avslöja något, noll transparens, fortsatte Peter. Hos min kund får IT-chefen en massa CV från olika mäklare. Ofta samma konsulter, ibland med olika pris. CVn som är vinklade för att passa in på uppdraget i stället för att visa vad konsulten kan på riktigt, sa Jane. Flera CVn på konsulter som knappt är kvalificerade för uppdraget och kunden får göra nästan hela urvalsprocessen själv. Hela basen för affären är en mellanskärsaffär, någon ska ha procent av konsultens intäkter. Enkel modell som inte gynnar vare sig kund eller konsult, sa Anders 

Hitta allt på en digital mötesplats

Tänk om vi kunde hitta en annan affärsmodell för konsultbranschen. Ett bättre söksystem, gärna använda AI för att underlätta för kund och konsult att hitta varandra. Ett ställe där kunder, konsulter och säljare kan hänga. Lära av varandra, knyta kontakter. Vara med på de aktiviteter man vill, delta precis så mycket som man vill. Borde inte det gå att lösa. Tänk nån sort digital Community med en avancerad sökmotor. Klart vi ska testa det! 

Vi satte upp några grunder och startade cfinder1) Inga mellanskär, ingen procentaffär. Klart vi måste ta betalt för att leva. Erbjud istället ett medlemskap som ger förmåner i form av lägre fasta avgifter för sälj, kompetensutveckling och events. Lite dyrare bara för de som inte vill vara medlemmar 2) Transparens. Om vi är öppna, utan hemligheter så blir allt så mycket enklare. 3) Vi ska ha en AI-baserad matchningsfunktion där det ska vara enkelt att lägga in sitt CV och bli hittad. 4) Vi ska ha kul och inte nödvändigtvis veta bäst själva! 

Sen satte vi oss och skrev affärsplaner, måldokument, budgetar. Funderade över finansiering och allt det där man gör när man startar nytt.  

Vi förändrar konsultbranschen tillsammans

Peter och Anders jobbade på under våren hemma i Anders kök. Vi gjorde en hel del fel men det mesta rätt ändå. Vi investerade bland annat i en matchningsprogramvara som visade sig oanvändbar. Surt, men bara ta nya tag.  Jane höll koll på oss så att vi kunde vara säkra på att det vi jobbade med gick att spåra till våra mål. På hösten kom absolut bästa kollegorna Stefan, Rebecka och Sebastian inDå fick vi full fart på medlemstillströmning, varumärke och kommunikation och ytterligare en massa bra idéer och klokskap.  
I januari 2020 släppte vi vår plattform, i en första version, för en utvald grupp konsulter och säljare. I mars släppte vi plattformen för alla som vill använda den. På mindre än fyra månader har vi växt till över 300 konsulter, framförallt i Stockholm. Vi har knutit säljare till oss. Säljare som har bestämt sig för att jobba enbart med oss.  

Under resans gång hittade vi 18 co-founders. Aktiva konsulter som tror på idén och som har investerat pengar, klokskap och energi i cfinder. De har varit helt avgörande för att cfinder finns och att vi gjort så mycket rätt. Det som konsulter vill ha helt enkelt. 

Roligast av allt: Vi har redan kunder som köper konsulter och hela team via oss. Konsulterna betalar låga fasta avgifter för hjälpen de fått att skaffa uppdrag. De är medlemmar och drar nytta av varandra och att vitack vare att vi är många, kan få bättre priser och arrangera kompetensutveckling som konsulterna vill ha. 

Vi håller i vår målbild och vi har kul! 
Hälsar/Anders Eriksson, Peter Ewers och Jane Sonesson. 

Klicka här så kommer du till sidan Om cfinder där kan du läsa mer om vilka vi är.

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa frukost

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Välkommen den 5 oktober 07.45-08.45

hitta uppdrag