Åsa Thorsell Lönhdahl konsultartikel

Åsa Thorsell Löndahl – Livsglädje och kompetens i synergi

En sprudlande IT-expert med blixtsnabb hjärna, genuint intresse för människor och omåttlig önskan att lära. Möt Åsa Thorsell Löndahl, egenföretagare, konsult och Co-founder i cfinders konsultnätverk.

Det är svårt att gå oberörd från ett möte med Åsa. Den positiva energi som följer i hennes spår är smittande, samtidigt som man gör bäst i att lyssna noga. Bakom den sprudlande energin finns en målfokuserad, analytisk och kreativ person med lång erfarenhet inom både krav, test och produktansvar. En person som förstår gränssnittet mellan IT och affär, samtidigt som människorna omkring henne alltid står i centrum för att nå målen.

Åsa är utbildad Högskoleingenjör inom elektroteknik med inriktning kommunikations- och medieteknik. En lång titel som beskriver Åsas kompetens och helhetstänkande på ett bra sätt. Den självklara förståelsen inom IT, kombinerad med en stor kommunikativ förmåga, en rejäl dos nyfikenhet samt god analysförmåga gör att hon idag är en värdefull resurs i större projekt.

Från skivdisk backup till elektroteknik och kommunikation

Det hela började när Åsa fick fortsätta på ett sommarjobb som kontorist på 80-talet efter ett kort karriär som barnskötare.

–Någon var tvungen att sköta IT på 80-talet och det var lättare för mig än för de gamla damerna som inte ville släppa sina elektriska skrivmaskiner , skrattar hon. Hon ansvarade för backuper på skivdisk, tunga enheter som var större än hon själv och konstaterar att ”det såg nog rätt roligt ut när jag kravlade mig över kanten för att få tag i dem!”.

Hon lärde ut PC-kunskap till medarbetarna och blev IT-ansvarig i någon form. Efter en tid ville Åsa mer och tog steget till att vidareutbilda sig. Valet stod mellan psykologi och systemutveckling, en kombination av intressen som syns än idag i hur hon tar sig an projekt.

Åsa Thorsell Löndahl konsultartikel
Foto: poppyphotography.se

Nytta från ax till limpa

Åsa sätter sig snabbt och lätt in i företagets visioner och affärer, vilket gör att kunden ofta får mer än de förväntar sig. Hon har stor kompetens och har haft flera olika roller inom branscher såsom retail, finans, fastighet, skog, försäkring, myndighet osv. Intresset för att ge sig in i nya branscher är stor. Hennes ledord i projekten är nytta. Att definiera vilken nytta systemet har för affären och hur man säkerställer att nyttan genomsyrar alla led i projektets eller systemens livscykel. Åsa beskriver hur hon ofta identifierar glapp i organisationen, där projekten eller systemens processer och förvaltning inte alltid matchar företagets nytta eller vision. Hon menar att drivkrafterna i företagets affär, såsom time-to-market, prioritering eller säkerhet är avgörande för hur projektmålen ska prioriteras och hanteras.

–Då måste du lyfta blicken och titta på företaget. Vilka värderingar går företaget ut med, vad är viktigt i det här projektet? Ska det gå fort eller ha hög kvalitet till exempel? Det påverkar beslut under projektets hela livslängd, menar Åsa.

–Jag upplever att många missar det perspektivet, säger hon.

Åsa skapar sig en solid förståelse för hur IT-projektet passar in och kan stärka vision och mål genom hela projektets livscykel, från uppstart till förvaltningsfas eller nedmontering.

Psykologi och IT i symbios

När man pratar med Åsa verkar allting lättsamt och enkelt, men bakom skönjs en kontinuerlig analys samt förmåga att uppfatta hinder och möjligheter som kan säkerställa och driva projektet framåt.

Lite utmärkande för Åsa är att hon ofta beskriver och analyserar sin metod för att åstadkomma resultat, genom människornas kompetens och delaktighet. Konsekvensen blir att hon driver projekten utifrån deltagarna, snarare än tidplanen, även om tidplan, kvalitet och säkerhet är självklara delar i processen. Åsa tittar oförstående på mig när jag poängterar att hon pratar mycket om människorna och säger:

”hur ska jag annars nå målet, om inte genom människorna?”

Och det är så hon lyckas med att få igenom de projekt hon har tagit ansvar för.

Ett nätverk av kompetens och prestigelöshet

Genom att systematiskt fråga mycket och visa genuint intresse för alla medarbetare som berör projektet, både inom projektgruppen och i angränsande funktioner, bygger Åsa upp en kunskap om vilken kompetens och vilka förmågor som finns att tillgå i projektet. Frågorna ger individerna både utrymme att bidra med sin kompetens och en känsla av delaktighet. De röjer hinder av otålighet och frustration i projektet och organisationen, samtidigt som det banar vägen för att uppnå uppsatta mål. Arbetssättet gör också att Åsa kan dela med sig av sin egen kompetens på ett smidigt och konkret sätt. Hon visar på en naturlig prestigelöshet, en öppenhet med god förmåga att delegera och möta de inblandade för att lösa eventuella knutar på vägen.

–Jag tycker att det är viktigt att det är högt i tak där man kan få upp allt på bordet. Ingen sitter med alla svar och får vi upp det på bordet så kan vi dra mest nytta av den kompetens som finns och också stötta varandra i svåra frågor. Det blir inte personligt och prestigefyllt och ingen blir ensam med problem och frågor, menar Åsa.

Relationer och målmedvetenhet

Åsas genuina intresse för varje individ och vad de kan bidra med speglar sig i förmågan att få nya team att bli starka och driva åt samma håll. Kanske kan man luras att tro att hon fastnar i relationerna, men hennes målmedvetenhet, analys och långa erfarenhet kompletterar metoden till en solid grund för lyckade projekt. När jag frågar om hon kan bli alltför relationsfokuserad skrattar hon högt och berättar:

–Nej, jag kan ibland bli lite tvärtom, jag har väldigt svårt för pratmöten. Jag har en underbar kollega som ibland kan avbryta mig och säga…ska vi inte ha en liten introduktion först… för jag kan börja direkt med, jahapp ni har fått agendan, då kör vi!, skrattar Åsa lite självmedvetet.

Åsa Thorsell Löndahl konsultartikel
Foto: poppyphotography.se

Målfokuserad, strukturerad och mjuk på samma gång

Åsa är en unik kombination av å ena sidan en varm, transparent och oerhört kreativ person. Det vi lite slarvigt kallar extrovert och energisk är ett passande epitet, samtidigt som hon har en lyhördhet och respekt för människors olika behov och personligheter.

Åsa skrattar till och berättar att hon dessutom är ganska fysisk. Det kommer liksom bara i farten att hon tar på en axel i förbigående för att notera personen. Ibland möter hon personer som inte är bekväma med det.

–då får jag backa och respektera det, men det brukar lösa sig när de märker att jag är så med alla, konstaterar Åsa med ett busigt leende. 

Å andra sidan är Åsa driven, strukturerad och oerhört målfokuserad. Hon gör alltid det hon har lovat. Fundersamt tittar Åsa på mig och säger:

”Jag vill aldrig vara en proxy. Behöver något göras så ser jag till att det blir gjort. Jag håller inte på saker, utan är så transparent och kommunikativ det bara går, jag ser till att uppgifter och behov fördelas där de snabbast och bäst kan verkställas”.

Hon beskriver det som att hon har en flexibel matris- och projektplan i huvudet som bearbetas simultant med övriga inslag i projektet. Resultatet är en stabilitet i projekten och lyckade resultat med en inkluderande ledarstil.

–Det finaste jag någonsin har hört var när en före detta IT-chef sade till mig att han aldrig har känt sig så trygg som när jag hade hand om IT-systemet. Det bär jag med mig, konstaterar Åsa.

Åsa Thorsell Löndahl konsultartikel
Foto: poppyphotography.se

Företagsledningen är som en orm

Allra bäst trivs Åsa när hon har möjlighet att påverka och göra nytta, när hon får verksamheten att förstå projektets funktion och kan skapa förståelse för processen och genomförandet i ledningen.

–Ibland kan jag uppleva ledningen lite som en orm! Där ledningen är huvudet – de har krupit över mållinjen för länge sedan, med det tar ett tag innan svansen, resterande organisation, kommer över. Trots det måste allting fungera, även om ledningen redan är på en helt annan plats, det måste hålla ihop, beskriver Åsa med engagerad blick.

 

Intervjun går mot sitt slut. Det finns mycket att berätta om Åsa, sådant som att hon blir lycklig av är att teamet lyckas, att få umgås med barn och barnbarnet – ja, hon är redan farmor! Eller att ta det första doppet för året. En dröm som snart går i uppfyllelse är att börja microodla.

–Jag vet inte om jag kan det, men jag vill pröva!, säger Åsa entusiastiskt. Livsglädjen och nyfikenheten är svår att missa.

Åsa jobbar, andas och lever med bägge hjärnhalvor i full schwung, något som skapar både resultat och nya möjligheter. Vill man ha en proaktiv medarbetare med mycket och bred erfarenhet så är Åsa rätt person.

Åsa är medlem i cfinder – läs om fördelarna på sidan hitta uppdrag.

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa frukost

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Välkommen den 5 oktober 07.45-08.45

hitta uppdrag