cfinder - rätt ställe

Behöver du en erfaren specialist? Leta då på rätt ställe!

Det råder kompetensbrist i dag. Oavsett om konjunkturen lättar på gasen så ökar bara efterfrågan på kompetenta konsulter. Det är svårt att hitta till exempel erfarna säkerhetskonsulter och experter inom informationsarkitektur, men överlag är det en kamp om all kompetens. Inte minst om de erfarna specialisterna.  

Konsulter vill jobba själva 

Antalet konsulter som jobbar som egna har växt med 15 – 20 % per år de senaste fem åren. Det är en ganska stor migration från den trygga tillvaron hos ett stort bolag till den fria tillvaron som giggare. Men det är förståeligt. Det är som sagt en mycket stor efterfrågan på konsulter i dag, så det är relativt riskfritt att jobba som egen. Inkomstbiten känns fortfarande trygg men man har friheten att välja de uppdrag som verkligen passar ens kompetens, personlighet, intressen och värderingar till fullo. Man har inte bara jobb, utan även frihet, kontroll, stimulans, engagemang och arbetsglädje. Dessutom har utvecklingen inom konsultbranschen (där mäklare, säljare, nätverk och andra konstellationer tagit över mer och mer av marknaden från de stora bolagen) gjort att det är lätt att jobba som giggande konsult. Med tanke på förutsättningarna är det inte konstigt att fler konsulter vänder sig till giggandet. Idag återfinns de bästa konsulterna oftast i egna verksamheter där konsulterna själva kan bestämma över sin tid och vilka uppdrag man väljer. 

Ja, även de äldre konsulterna 

Den som nu tror att trenden att jobba som egen konsult främst är för de yngre förmågorna (Millennials är till exempel inte lika attraherade av en fast anställning som tidigare generationer, och hela tre fjärdedelar av den gruppen är intresserade av att frilansa) drar en alltför hastig slutsats. Enligt Hans Werner på Radar Ecosystem Specialists ratar även de äldre erfarna specialisterna en anställning hos de stora jättarna. Hela 79 % av de mest erfarna IT-konsulterna, de som har mer än 15 års erfarenhet av sitt jobb, är verksamma i enmans- eller fåmansföretag. Det här är en stor förändring på marknaden och den påverkar inte minst de kunder som letar efter erfarna specialister. Söker man inte på rätt platser riskerar man att missa den spetskompetens man behöver för att kunna lösa sina utmaningar.  

 Hur hittar man då vad man letar efter på den här nya konsultmarknaden? 

En ny mötesplats för nya behov 

Dagens flexibla och lättrörliga marknad må vara perfekt för giggare och mindre konstellationer, men det kan vara en utmaning som kund att hitta rätt kompetens på den. Affärsrelationerna bygger fortfarande till stor del på personliga nätverk och relationer. Branschen har ännu inte tagit till vara på de möjligheter som digitaliseringen för med sig. Medan algoritmer och sökfunktioner gör att man snabbt och träffsäkert kan hitta drömkåken på Hemnet eller sitt livs kärlek på Tinder, så finns det utrymme för förbättring inom konsultsfären. Den är i behov av en ny mötesplats som möter de nya behoven.  

 I takt med att fler ser fördelarna med giggandet och väljer en egen anställning, finns även ett ökat värde av att nätverka konsulter emellan. Nätverkande och stödet från ett community är viktigt för att både stärka sin affär, för att utvecklas kompetensmässigt samt för att tillföra social stimulans i form av kollegor. En egenanställning behöver inte betyda att man som konsult är ensam.  På en digital mötesplats kan behov och resurser mötas i och med att konsulterna själva kan presentera sig, och kunderna leta efter just den kompetens de behöver. Transparensen i den typen av plattform gör också det går att söka och matcha på mer än bara kunskaper. Samlar man alla relationer och presentationer på en och samma mötesplats får man även med faktorer som intressen, personlighet, drivkrafter och värderingar. Bakom varje framgångsrikt utfört uppdrag ligger inte bara rätt kompetens utan även rätt person.  

Den digitala mötesplatsen handlar heller inte bara om snabba sökprocesser och träffsäkerhet – det är dessutom ett forum för att dela med sig av insikter, goda råd och för att få en djupare förståelse av varandras behov. Något som leder till både bättre affärer, högre kvalitet och tajtare relationer. 

På cfinder skapar vi just den här sortens mötesplats så att alla parter på konsultmarknaden snabbt och säkert kan träffa varandra samtidigt som banden mellan dem stärks. Är du ute efter en erfaren specialist är det med stor säkerhet här du kommer hitta vad du letar efter. 

Läs mer om vår mötesplats här. 

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

medlemskap priser