konsulter eget företag

Starta eget företag – bli framgångsrik med hjälp av konsulter

Är du sugen på att starta eget företag? I så fall är du inte ensam. Antalet egenföretagare bara ökar och ökar. Enligt SCB så har egenföretagarna växt med 15–20 % årligen de senaste 5 åren. Ska man tro trendmätningarna lär den här trenden bara fortsätta, enligt Entreprenörsbarometern från Tillväxtverket drömmer 47 % av svenskarna om att starta eget företag. Och varför inte? Att bli egen företagare handlar ju om att ta kontroll över sitt jobb, sin karriär och sitt liv. Som egen kan du vara mer strategiskt och faktiskt styra dina framgångar, välja den typ av jobb som du gillar bäst, ta kontroll över din egen utveckling och inte minst uppleva mer frihet och livskvalitet. När kunde du göra något av det här sist som anställd? Att starta eget är vägen till ett mer meningsfullt yrkesliv och till framgångar som du har skapat själv.

Att starta eget företag är enkelt. Du kan göra det från din telefon eller dator precis just nu. Att bli framgångsrik kräver dock lite mer. Den riktiga friheten och glädjen i att vara egen kommer när du växer och kan styra ditt företags utveckling fullt ut. Det finns många sätt att växa och utvecklas men visste du att ett av de smartaste är att jobba med konsulter? Så här kan de ta ditt nystartade företag till de höjder som du drömmer om.

Komplettera istället för att konkurrera – hur konsulter får dig att växa

Det finns en klurig motsättning i att lyckas som egenföretagare. Om det går bra, och det hoppas vi ju att det gör, är risken för att du är för upptagen med ditt jobb för att hinna med att vara företagsledare och strateg. Ja, att vara egenföretagare handlar om att sitta på flera stolar. Du ska inte bara sätta din kompetens och förmåga i arbete, du ska dessutom marknadsföra den och ditt företag, bygga relationer med kunder och partners, tänka på lönsamheten och inte minst se till att ditt företag hittar rätt kunder, rätt marknader, rätt priser och rätt väg framåt. Det är så du får ut det bästa av det mesta som egenföretagare. Ett smart sätt att lyckas med det här, och med ditt nystartade företag, är att samarbeta med konsulter. Här är anledningarna varför:

  • Du ökar din verksamhets bredd och förmåga. Som egen kan du ställas inför att behöva tacka nej till uppdrag för att du inte har tillräckligt med kompetens eller resurser. Att ta in konsulter som täcker upp den bristen gör att du kan ta fler och större jobb, välja de uppdrag som passar dig och din verksamhet bäst (och lägga de bitar som du inte gillar på någon konsult som faktiskt gör det) och inte minst kan du skapa starkare band till dina kunder när du kan lösa fler av deras problem.
  • Att växa kräver resurser och det är både mer flexibelt och kostnadseffektivt att ta hjälp av andra konsulter jämfört med att anställa. Du kan ta in den kompetens som du behöver och i den omfattning som du behöver den. Du behöver inte grubbla över hur du ska hålla en arbetsstyrka sysselsatt och du slipper övrigt arbetsgivaransvar.
  • Det skapar synergieffekter. Om du anlitar konsulter och skapar bra relationer med dem kommer de i sin tur att ta hjälp av dig. Samarbeten och goda relationer är mer lukrativa än konkurrens. Tillsammans kan ni skapa en mentalitet där ni hjälper varandra till framgång.
  • Du kan göra affärer på att göra affärer. Med konsulter till hjälp kan du ta på dig större uppdrag där du agerar projektledare. Ta med din koordineringsroll i offerten. Dessutom kan du ta en viss procent av dina partners i projektet för att ha skapat och drivit affären.
  • Ni utvecklar varandra. Att samarbeta med andra konsulter som egenföretagare är ett lysande sätt att utvecklas och lära sig mer. Både i yrkesrollen och om branschen. Att jobba i sin egen lilla bubbla är begränsande men att samarbeta får kreativiteten och kompetensen att flöda åt alla håll.
  • Du får möjlighet att jobba strategiskt. När du har ett team av konsulter som hjälper dig och tjänar pengar åt dig kan du ägna dig åt det som du helst ville med att starta eget företag – hitta rätt slags uppdrag, rätt typ av kunder och skapa de strategier som tar dig dit du vill. Att göra som man alltid har gjort är inget recept för att växa men när du kan skapa lönsamhet, utan att behöva jobba hela tiden, kan du styra ditt nystartade företag mot dina drömmars mål.

Så jobbar du framgångsrikt med konsulter

Det smarta sättet till framgång för ditt nystartade företag är alltså att samarbeta med konsulter som får dig och ditt företag att växa. Då kommer vi till frågan; hur vet du vem du ska anlita, och hur bygger du bra relationer med dem? Här är några bra saker att tänka på för dig som vill starta eget företag och verkligen få det att växa genom att samarbeta med konsulter:

  • Ha allt på papper. När du skapar affären är det du och ditt företag som ansvarar för jobbet gentemot kunden. Gå igenom med alla parter vad det är som gäller, vem som ska göra vad, till vilket pris etc. Skriv ner det i ett avtal så att allting står klart för samtliga inblandade. Det vinner ni alla på.
  • Se till att alla tjänar på affären. Ge kunden värde för pengarna, få dina partners att känna att det är lönsamt att samarbeta med dig, och inte minst – ta själv betalt för att ha skapat affären.
  • Bygg relationer. Ju närmare du kommer de konsulter du samarbetar med, desto mer kommer ni att hjälpa varandra. Att umgås som mer än bara yrkesproffs skapar starka band mellan er, stärker teamkänslan och ni kommer att hjälpa varandra att utvecklas – både som företagare och människor. Håll kontinuerligt kontakten via digitala kanaler och prata mer än bara jobb. Anordna gemensamma aktiviteter (after work etc.) där ni bara umgås. Det är en av de roligaste investeringarna du kan göra som egenföretagare.
  • Hitta rätt konsulter. Nyckeln till att starta eget företag och samarbeta med konsulter för att verkligen lyckas och växa är att hitta rätt människor. Kanske har du ett kontaktnät sedan tidigare men för att verkligen hitta rätt person för rätt uppdrag behöver du snabbt kunna matcha på kompetens, erfarenhet, typ av person m.m. Och du behöver kunna få igång en dialog och ett samarbete så fort du hitta den du letar efter. På en digital mötes- och marknadsplats  kan kunder och konsulter mötas i gemensamma behov och mål. Där kan du hitta den kompetens du behöver och bygga de relationer som ger dig den frihet och framgång du önskar när du startar eget företag.

Läs om Happy Community – där finns alla förutsättningar för dig att bli framgångsrik som egenföretagare.

FÖLJ OSS & REGGA DIG FÖR VÅRT NYHETSBREV

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *