Frilansande konsult – Så styr du över din egen utveckling

Att arbetsmarknaden, dess aktörer och deras drivkrafter har förändrats de senaste åren är lika uppenbart som att vi inte längre trycker in en VHS-kassett i videospelaren när vi vill se en film. Dagens kompetens är välutbildad, flexibel, självgående och ställer helt andra krav på sitt arbete. Den hungrar inte så mycket efter lön och tjänstebil som efter frihet, inflytande och inte minst möjligheten att kunna utvecklas. Dagens arbetskraft prioriterar kompetensutveckling och att kunna ta kontrollen över sin karriär före allt annat. Det här gäller inte minst konsulterna som verkligen drivs av att få utvecklas och växa i sin roll. Fråga vilken frilansande konsult som helst vad personen tycker är viktigast i arbetet och du får garanterat kompetensutveckling och stimulerande och roliga uppdrag som svar.

Som anställd går det alltid att lägga upp en kompetensutvecklingsplan tillsammans med sin chef och att använda kollegorna som bollplank och mentorer. Men allt fler konsulter väljer att bli egna och ta kontrollen över sitt jobb och sin karriär. Hur gör de för att utvecklas? Grejen är den att du har ännu mer makt över din egen utveckling som frilansande konsult. Om du vet hur man gör; så här tar du makten över din utveckling.

Samarbeta och skapa mervärde som konsult

Behovet av specialisering och experter ökar hela tiden. Kunderna letar efter en särskild kompetens och ställer krav på konsulterna som de anlitar. Man kan tro att det här borde leda till konkurrens mellan konsulterna men faktum är att de vinner på att samarbeta. Om frilansande konsulter med samma inriktning samarbetar och samlar sin expertis blir de dels mer attraktiva för kunderna – att gå ihop till en expertpanel skapar ett mervärde för kunden – och dels för konsulterna själva.

Om du samarbetar med andra konsulter inom samma område kan ni tillsammans driva varandra att utvecklas och ligga i framkant inom er nisch. Ni kan utbyta kompetens och erfarenheter, gå ihop för att vidareutbilda er tillsammans, skaffa certifieringar, använda varandra som bollplank etc. Med den här typen av samverkan får ni det bästa av båda världar; ni får det stöd och den kunskap som man vanligtvis får via sina kollegor, men ni behåller friheten och flexibiliteten i att vara egen. Dessutom styr ni själva över er kompetensutveckling. Vilka kunskaper ni helst vill skaffa, vad de ska användas till, vilka metoder och källor som är bäst osv. Inte minst kan ni själva prioritera er utveckling. Anställda konsulter får ofta se hur kompetensutvecklingen hamnar på sparlåga när tiderna är sämre. Genom att själva ta kontrollen kan du och dina partners hela tiden växa som proffs och bli allt mer attraktiva.

Gå med i ett konsultnätverk eller en Community

Du måste inte nödvändigtvis jobba med andra konsulter för att kunna utvecklas. Det finns fler sätt att dela kompetens och insikter. Genom att gå med i ett konsultnätverk eller en Community kan du expandera ditt nätverk och skapa fler värdefulla kontakter. Få relevanta nyhetsbrev, inbjudningar till träffar, få tillgång till diskussionsforum på nätet där ditt särskilda område behandlas, snubbla över oväntade insikter eller få chansen att ”pick the brain” på någon du ser som en förebild. I den här typen av forum kan du och andra frilansande konsulter från hela landet mötas och utbyta kompetens, erfarenheter, tips, nyheter, karriärvägar och inspirera varandra.

Den här typen av nätverk gör det också mycket lättare att byta tjänster, hitta uppdrag och skapa team. Du blir inte längre bunden av geografi och kan ingå i stimulerande team var än du befinner dig. Kunskap är gränslös och det är via en Community som du fångar upp den och gör den till din.

Ta utvecklande uppdrag

Det må vara en floskel, men det är ändå sant, den viktigaste kompetensutvecklingen får man genom stimulerande och utvecklande uppdrag. Utbildningar och kurser i all ära men det som verkligen är utvecklande är hela tiden kliva utanför sin vanliga roll och komfortzon. Det är när man ställs inför nya utmaningar som kräver att man breddar sin kompetens som man verkligen växer som konsult. Och som vi konstaterade i början, det är det som driver konsulterna. Vetgirigheten, hungern efter att få pröva på nya saker, gå till jobbet och ställas inför något nytt och spännande. Det är det här som gör jobbet roligt, med bonusen att det är utvecklande och ökar attraktiviteten.

Var hittar man de riktigt roliga och utvecklande uppdragen? På samma ställe som de roliga och utvecklande människorna. I nätverken och i Communitys. På dagens digitala mötesplatser kan frilansande konsulter, kunder och säljare snabbt och enkelt hitta varandra. Där kan du hitta uppdragen som får dig att reagera och som får dig att växa. Det är där du säljer inte bara din kompetens utan även din drivkraft. Där hittar du eller skapar teamen där ni driver och utvecklar varandra samtidigt som ni skapar mervärde och får bättre jobb. Det är där du bygger relationerna som utvecklar dig som konsult och som människa. Det är så du tar makten över din kompetensutveckling.

Föregående
Föregående

Ditt CV i en digitaliserad AI-värld

Nästa
Nästa

Vill du jobba med informationspåverkan, spionage eller kanske Cyber Forensics? Säkerhetsbranschen exploderar av möjligheter