Var lat! Fondroboten, din vän för livet, med Jan Bolmeson

Ingen av oss kommer ifrån att hantera vår ekonomi, vare sig vi precis har startat eget, jobbar som konsult eller bara som vanlig privatperson. För vissa av oss är sparande, aktier, fonder och pensioner världens roligaste hobby, engagerande, utmanande och självförverkligande. Andra, läs de flesta, önskar att de kunde leja bort hela rasket – gratis - och vara säkra på att pengarna räcker hela livet. I stor utsträckning kan man faktiskt också göra det, men få vet hur.

Kompetensutveckling genom misstag

Jan och jag ses på facetime. Han på en lekplats i strålande solsken och jag hemma. Jan visar sig vara expert både på sparande och multi-tasking, när han hanterar dottern Elsa, som får hans uppmärksamhet så fort hon behöver, och elegant kommer tillbaka till samtalet när Elsa är nöjd igen. På sin egen hemsida presenterar han sig som civilingenjör i teknisk fysik, rikedomscoach, pappa och författare. Så hur blev ekonomi hans livsuppgift och karriär?

När Jan gick i gymnasiet i mitten på 90-talet, så ansvarade han, tillsammans med några klasskompisar, för klasskassan. De bestämde sig för att satsa den på Ericssonaktier och vips var klassen rik! Jans lite kaxiga slutsats då var ”aktier, hur svårt är det!” Friskt vågat satsade han mer av sin egen ekonomi tills året blev 2001 och han förlorade 80 % av sina pengar i ett nafs. Lite frågande, men ännu med gott självförtroende, gjorde Jan en ny satsning. Denna gång läste han in sig, lyssnade på experter och rådgivare, men 2008 var det dags igen. 80 % av förmögenheten försvann i en ny nedgång och Jan insåg att något inte stämde.

Forskningen vinner

Han började fråga sig vad forskningen säger om det här ämnet. ”Döm om min förvåning när forskarna säger helt andra saker än vad bankrådgivarna säger”, utbrister Jan. Han började göra sina portföljer publika och visade hur han sparade i indexfonder, helt baserat på vad forskningen säger. ”2014 var jag ganska trygg i att kollegorna i finansbranschen har fel” och började skriva artiklar om ämnet samtidigt som jag började spara enligt forskningen. Den är nämligen entydig. Vi kan inte förutspå framtiden och i snitt vinner indexfonder alltid.

Jan förklarar att ”ett enskilt år kan jag aldrig vara bäst, det säger ju sig självt eftersom jag är genomsnittlig, men eftersom jag är genomsnittlig varje år, så är jag inte dålig något år heller… och andra är sämre!”.

Resultatet efter 6-7 års sparande i indexfonder var att Jan låg i topp i alla portföljer. ”Det är lätt att gå på myten att man ska förutsäga marknaden”, menar han och pekar på en studie av Antoons (2017). Författaren gick igenom experters förutsägelser om marknadstajming under åren 1999-2012 och konstaterade att ”I många fall var det bättre att singla slant än att lyssna på experterna”.

Från klasskassa till vlogg för hela nationen

Jan började skriva alltfler artiklar och när en läsare med dyslexi bad honom spela in de viktigaste punkterna, så gjorde han det och RikaTillsammans-podden var född. Men att vara frilansande egenföretagare och sitta och prata med sig själv i källaren blev ganska trist, konstaterar Jan som bad sin fru sitta med som publik och debattör. Besöksantalet dubblades i ett slag och podden Rika Tillsammans har idag över 100.000 lyssnare i snitt och ett nyhetsblad som läses av 60.000 personer. Jan närmar sig visionen att få svenskarna att spara och förstå att det inte behöver vara så svårt och krångligt, om man inte vill.

Han konstaterar att de flesta människor helst inte vill lägga tid och energi på ekonomin. Samtidigt drivs vi av ett behov av trygghet eller kanske till och med dåligt samvete för att vi inte engagerar oss. Men det finns ett mycket enkelt sätt att ta väl hand om sin ekonomi utan att det tar över fritiden, säger Jan, nämligen med hjälp av en fondrobot. Vill du sedan göra mer så går det också bra.

Fondroboten, din bästa vän

Fondroboten är en tjänst som hjälper dig att spara på det sätt som forskningen rekommenderar, genom att lägga små insatser i flera tusen olika bolag runtom i världen, väldigt förenklat t.ex. 2 öre i Google, 2 öre i Microsoft, 2 över i Samsung o.s.v. Den hjälper dig dessutom att månadsspara automatiskt och att balansera din insats mellan aktier, gasen, och räntefonder, bromsen. Fondroboten optimerar placeringarna av dina pengar kontinuerligt.

I de flesta sammanhang i livet så leder engagemang och hårt arbete till resultat. I sparande är det tvärtom, menar Jan. Gör rätt från början genom att satsa på globalt index och en billig typ av fondrobot. Fondroboten blir din bästa vän, eftersom den som är mest lat och passiv i sitt sparande lyckas bäst! Logga inte in, utan glöm bort den, är Jans råd, och du har tid till annat och en trygg ekonomisk tillväxt.

Snabbt och enkelt

Det är enkelt att placera i en fondrobot. Ett exempel är LYSA.se. Registrera dig och följ de enkla instruktionerna om namn, ålder, tillgångar och skulder, godkänn och allt är klart. Sedan kan du vänta. ”Det är nästan så att det blir tråkigt” beskriver Jan. Det tar tio minuter och sedan är du klar i tio år! Poängen är egentligen inte så mycket fondroboten, menar han ändå. Målet är att investera långsiktigt, regelbundet, passivt och i hela världen – och att inte försöka förutsäga framtiden. Det är bara enklast med en fondrobot.

Men det är lätt att börja darra på manschetten och vilja sälja nu när Covid-19 drar genom världens ekonomi.

Vad säger fondroboten om Corona

Fondroboten säger ingenting eftersom forskningen är tydlig, menar Jan. Ingen kan förutsäga framtiden och därför gör fondroboten likadant oavsett marknadssituationen. ”Säg att jag som person har rätt i 70 % av fallen, vilket är ganska stor andel, så behöver jag ha rätt i både när jag köper och säljer”, menar Jan. I samband med Corona ser vi den historiskt snabbaste nedgången någonsin, med mer än 30 %, vilket ingen förutspådde. Här kommer forskningen in igen, säger Jan. Du kommer att underprestera mot en passiv globalfond om du försöker tajma marknaden. Det är ett ganska enkelt resonemang, menar Jan. ”Jag behöver både ha rätt i när Corona ska komma och när den kommer att klinga av”. Enkel matematik visar att 0,7*0,7=0,49. Trots att jag gissar rätt 7 av 10 gånger i genomsnitt så är det mindre än 50 % sannolikhet att det blir rätt just denna gång.

Eugene Fama, mottagare av Svenska Riksbankens Ekonomipris i Nobels ära (År 2014), kom till samma slutsats och rekommendation. Spara i indexfonder och låt pengarna vara i fred. Logga inte in under tiden det är finanskris. Över tid kommer du att ha fått en bättre avkastning än de flesta.

Så hur börjar jag utifrån min egen livssituation?

Vad gäller mig?

Alla har vi olika utgångsläge. Hur mycket vi vill spara, konsumera eller lägga i madrassen (något som Jan definitivt inte rekommenderar!) är individuellt. Men Jan är tydlig. Det är aldrig för sent och det är aldrig för lite. Fundera på varför du vill spara. Är det för att trygga din pension eller är det för nöjes skull?

Idealiskt kanske du vill spara ungefär 10 % av din lön, men har du en tajt ekonomi och behöver börja smått så är 1% bättre än ingenting alls, menar han. På samma sätt är ålder inte heller avgörande. Han skrattar till och säger ”det brukar jämna ut sig. 25-åringen har all tid i världen men inga pengar medan 65-åringen har mindre tid men större ackumulerade tillgångar såsom hus, tjänstepension och kollektivavtal!”. Genom att justera andelen gas och broms, dvs aktier och fonder, så skapas de bästa förutsättningarna för just dig utifrån din sparhorisont, vilket ju sker automatiskt i en fondrobot.

En trygg framtid med gummiband – avsnitt #99 och #133

Jans kunskap inom området är outsinlig och det är mycket kvar man skulle vilja prata om. Jag frågar honom vilka avsnitt har rekommenderar för att komma igång. ”Handen på hjärtat, egentligen behöver du bara #99 och # 133”, säger han och ler. Resten är överkurs eller nöje. I #99 diskuteras grunderna och teorierna kring sparande och fondrobotar. Vill du lära dig lite mer om hur du ska tänka kring konsumtion och buffert i din ekonomi så rekommenderas avsnitt #133 starkt där principen om de ”Fyra Hinkarna” och en hållbar ekonomi diskuteras. Rekommendationerna gäller även företag och egenföretagare så klart. De företag som hade delat upp risken och hade en buffert klarar sig bättre i coronakrisen. Det är den tryggheten jag skulle vilja önska att alla fick ha, säger Jan.

Fondrobot idag och livsplan imorgon

Intervjun börjar lida mot sitt slut och jag frågar vad som väntar framåt. Jan tänker fortsätta med bloggarna så länge det ger ett värde till lyssnarna. ”Sedan har jag lite idéer”, säger Jan glatt. Till sommaren planerar han att lansera ett verktyg för din livsplan, där modellen tar hänsyn till alla viktiga livsmål du har, så som att skaffa familj eller sommarstuga. ”Riktigt rika människor, som har rådgivare, får en livsplan”. För Jan är det självklart att alla ska ha samma möjlighet.

Förhoppningsvis har du medan du läste fått impulsen att kolla in en fondrobot och ge sparandet en chans trots allt. För hur svårt kan det vara?

Vill du veta mer om att spara i guld och silver, pensionssparande, börsindex, bolån och mycket mer, så har du har du många timmars härlig kompetensutveckling framför dig på bloggen Rika Tillsammans.

Föregående
Föregående

Hur ligger du till i det digitala paradigmskiftet – vilken stam tillhör du?

Nästa
Nästa

Framtidens konferensresor för kunder