Så driver du företag som frilansande konsult

En årslön som buffert och nätverka i alla lägen. Det är några av tipsen som Robert Dybeck ger dig som vill bli framgångsrik i gig-ekonomin.

Gig-ekonomin påverkar hur du marknadsför dig själv som konsult. Ditt varumärke blir viktigare och det är med ditt personliga varumärke som du bygger din karriär. Så vad ska du tänka på när du driver eget i gig-ekonomin? Employer branding-experten Robert Dybeck har en del tips och råd.

Undersökningar visar att frilansande konsulter trivs bättre med tillvaron än traditionellt anställda. Anledningen till det är att en egen företagare har större möjligheter att själv bestämma över sin vardag och själv välja vilka kunder att jobba med och uppdrag att utföra. Men vägen dit riskerar att kantas av alldeles för billiga uppdrag och att jobba med kunder som ligger för långt bort från drömlistan. Därför är det viktigt att vägen in i gig-ekonomin görs kontrollerad och genomtänkt.

Under förra året bestämde sig Robert Dybeck för att göra ett experiment och visa att han kunde leva som han lär. I samband med att han flyttade till Nya Zeeland med uppdrag att lansera ett varumärke för en kund, startade han sitt experiment. Från att ha en enda lokal kontakt på LinkedIn började han jobba strukturerat och kontinuerligt med sitt nörderi kring Employer Branding. Läs mer om Roberts tankar om hur du bygger ditt personliga varumärke längre ner.

– Efter ett tag började jag kunna skörda frukten av mina insatser. Folk började höra av sig och säga ”vi har hört om dig, vad är det du gör”. Det slutade med att jag blev större än det varumärke jag egentligen rest till Nya Zeeland för att lansera, berättar Robert.

Våga fråga

På många företag lever fortfarande HR-avdelningarna enligt gamla föreställningar där headcount är viktigt och människor ses som resurser som måste finnas inom bolaget. Robert menar att vi står inför en stor förändring framförallt med den yngre generationen som är på väg in på arbetsmarknaden.

– En 29-åring som kliver in på ett bolag och har erfarenhet av att ha startat tre bolag kommer att vara mycket mer attraktiv än en 50-åring som spenderat 20 år på samma storföretag.

Det kan vara svårt att övertyga HR-avdelningarna om fördelarna med att ta in någon på ett gig istället för traditionell anställning. Men Robert menar att marknaden i takt med att mer specifik kompetens efterfrågas har gått från att vara arbetsgivarens, genom att vara arbetstagarens till att i framtiden helt vara den frilansande konsultens.

– 29-åringen kliver in och berättar att hen kan ta uppdraget till samma pris som en anställd skulle kosta. Sen lägger 29-åringen till att hen kommer utföra det på 80 % för att ha tid med sina andra kunder, säger Robert.

Ekonomin och tryggheten

Samhället är inte ännu förberett för att gå över till gig-ekonomin. Att få ett lån hos banken är fortfarande utformat efter traditionella anställningar och det finns en idé om att en fast anställning är tryggare än de flesta former av eget företagande. Detta trots att 30 % av arbetskraften i Europa och USA redan i dag definierar sig som giggare.

– Det kommer vända när en majoritet definierar sig som giggare och det är inte långt kvar till dess.

Som frilansande konsult måste du bygga upp din egen trygghet. Se till att ha åtminstone en årslön som buffert i bolaget, då har du en trygghet som är svår att matcha även med den tryggaste av anställningar. Det gör också att du kommer ha ett större lugn i att välja dina uppdrag och dina kunder, vilket i sin tur kommer göra att du kan styra din verksamhet åt rätt håll och därmed tjäna mer pengar.

Kompetensen och relationer

När du är giggare eller frilansande koknsult är din kompetens och dina relationer de viktigaste tillgångarna. Båda behöver vårdas kontinuerligt. Vi har tidigare pratat om att du ska nörda ner dig i ditt område och dela med dig av din bästa kunskap.

– Lägg ner 80 % av din tid på att jobba och 20 % på att leta efter ny information inom ditt område, säger Robert.

När du delar med dig av din kunskap och startar dialoger i forum och runt inlägg gör du automatiskt att ditt nätverk börjar se dig som en potentiell leverantör och sig själva som potentiella kunder.

Samma sak bör du göra med dina relationer och ditt nätverksbyggande. Även om du är egenföretagare så bör du samarbeta med andra. Hitta sätt att jobba ihop inom specifika kundprojekt eller bara dela kontorsplats och ät lunch tillsammans med dina kontakter.

– Berätta aktivt vad du kan. Jobba aktivt med ditt nätverk. Men tvinga dig ut i nya situationer så att du inte fastnar i en ankdamm, ger Robert som råd.

Både kompetensutveckling och relationer måste enligt Robert byggas med ett ärligt uppsåt. När det blir för mycket kronor och ören inblandade blir både det du delar med dig av och dina relationer oäkta. Tillit byggs över tid så låt det ta tid och gör saker ihop för att lära känna dina kontakter.

– Strunta i kickback och andra upplägg. Varför inte bara jobba ihop? Håll fokus på att alla ska vinna, säger Robert.

Hitta dina kunder

Som frilansande konsult måste du tänka nytt kring hur du hittar dina uppdrag. Uppdragen kommer inte att finnas listade på platsbanken, utan kommer antingen vara en inkommande förfrågan som resultat av ditt varumärke, eller i form av att du själv sträcker ut en hand.

– Utgå från vad du kan och vill bidra med. Hitta företag som har ett problem som du kan lösa. Kontakta bolaget och säg ”jag tror att jag kan lösa era problem – får jag berätta hur jag hjälpt andra i liknande situationer?”, säger Robert.

Ditt personliga varumärke bygger din karriär

Konsultbranschen genomgår just nu en stor förändring. Från att tidigare ha varit en bransch där du blev inhyrd som utfyllnadsresurs för att ett företag saknade din kompetensprofil, handlar det allt mer om att du hyrs in av flera bolag i form av expert inom ett specifikt område. Tidigare byggde du en karriär inom konsultbolagens profil, nu bygger du istället upp din karriär med avstamp i din profil. Här förklarar Robert Dybeck som jobbar med Employment Branding och kallar sig själv för giggare, om vad det här innebär för din karriär som konsult.

Skillnaden mellan anställd och konsult

För att se skillnaden och vart vi är på väg får vi börja i den grundläggande skillnaden mellan anställd och konsult. – Som anställd lär du dig på jobbet, som frilansande konsult förväntas du lära dig någon annanstans och ta med dig dina kunskaper till uppdraget, berättar Robert.

Konsulttjänster kan levereras på två olika sätt. Antingen hyrs en konsult in för att fylla en stol, eller så hyrs konsulten in för rådgivning och expertis. Experten hyrs in på grund av sin erfarenhet och kunskap inom ett specifikt område och ges rätten att tycka till i projekten, medan en resurskonsult främst förväntas att utföra ett specifikt jobb. Båda rollerna kan erbjudas via traditionella konsultbolag och förmedlare.

Robert Dybeck kallar sig själv för Employer Branding-nörd och driver både bolaget Wildfire, som hjälper företag att jobba med kultur och värderingar och utför konsultjobb inom just Employer Branding.

– För min del har jag alltid jobbat som expert i min konsultroll, jag har aldrig haft ett passerkort hos någon kund, berättar Robert.

Gig-ekonomin är en vidareutveckling av den rådgivande konsultrollen. Den stora skillnaden är att konsultbolagen försvinner som mellanhand och fokus blir än mer på att hyra in specifika tjänster från specifika personer både för deras kompetens och förmåga att få saker gjort i projekt. För dig som frilansande konsult innebär det att ditt personliga varumärke blir avgörande för hur framgångsrik du blir.

En annan bransch växer fram

Robert menar att det som nu sker egentligen inte är en förändring av konsultbranschen i sig, utan framväxten av en helt ny bransch – gig-ekonomin.

– Folk hoppar av sina anställningar för att bli experter inom sin egen kompetens. Koncepten anställd och att vara en anställd konsult börjar bli förlegat, berättar Robert.

Giggare hyrs in för kortare uppdrag på grund av sin kompetens och ansvarar själva för att utveckla den kompetensen. Eftersom företagen jobbar med projekt, ställer sig Robert frågan om varför de ska behöva ha anställda när all kompetens finns tillgänglig när projektet ska dras igång.

– Företagen frågar sig snarare ”nu ska vi göra det här, vem vill vara med?” när de drar igång ett projekt.

Som så många andra branscher som vänts upp och ner på digitaliseringen, tror Robert att konsultbranschen är en av de första där gig-ekonomin kommer att bli det nya normala.

– Man behöver inte längre gå till banken för att se sina pengar. I gig-ekonomin behöver man inte längre gå till konsultbolaget för att hitta en konsult.

Gig-ekonomin har potential att föra med sig en förändrad syn på människor i arbetslivet och samtidigt ge en större frihet till dem som verkar däri.

– Vi måste sluta kalla människor för resurser, få människor att växa istället. Vill du gå en utbildning för att utvecklas så ska du inte behöva vänta på att en chef ska godkänna det. Du behöver inte ens ha en chef, säger Robert.

Var en nörd inom ditt område

Tidigare skötte konsultbolagen om både kompetensutveckling och marknadsföring av det de kunde erbjuda. I gig-ekonomin är det upp till dig att sköta båda. Det ska dock inte ses som något betungande, snarare tvärt om. I gig-ekonomin får du jobba med det du brinner för, och dessutom stoltsera med det inför omvärlden.

Till att börja med behöver du hitta det område du brinner för. Sedan behöver du läsa på om allt du kommer över, bli djup i din kompetens. Gå på mässor, läs artiklar och känn till vad som händer och är på gång inom området.

– Den bästa definitionen är att vara nörd inom ditt område. Sedan handlar det om att gå från nörd till efterfrågad expert. Då behöver du dela med dig av det du kan, berättar Robert.

Att dela med sig kan ta många former. Skriva blogginlägg, författa krönikor i branschtidningar, posta på LinkedIn eller starta en podcast är några. Att vara aktiv i grupper på Facebook och Reddit är också ett sätt att dela med sig av sin kompetens.

– Delandet måste vara äkta. Dela med dig av det bästa du har, inte för att sälja utan för att sprida kunskap om det du brinner för, säger Robert.

Det är viktigt att delandet sker kontinuerligt. Inte nöja sig med ett blogginlägg om året utan hellre få ut material löpande.

– Många är för försiktiga, väntar på att det ska bli bra och så blir det ingenting istället. Skriv hellre brusigt fullt med stavfel än att vänta en vecka till.

Efter ett tag lär man sig att hålla utkik efter uppslag att dela med sig om. Robert beskriver det som att man utvecklar kantarellögon.

– Man kan gå i skogen ett helt liv utan att se en enda kantarell. Men när man väl har fått upp ögonen kommer du se dem till och med när du åker förbi i 120 km/h på motorvägen.

När du har utvecklat ditt nörderi till att bli en efterfrågad expert inom just ditt område har du tagit ett par stora kliv in i den nya gig-ekonomin. Väl där har Robert några avslutande råd för hur du blir framgångsrik.

– Du behöver ha en riktning, du måste vara dedikerad, göra ett bra jobb och lämna efter dig en nöjd omgivning när du utfört dina uppdrag, avslutar Robert.

Föregående
Föregående

Ännu enklare bli frilansande konsult

Nästa
Nästa

Hur jag utvecklar mig som processledare i en innovativ miljö