Ännu enklare bli frilansande konsult

Den 28 november 2019 beslutade riksdagen att det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag blir 25 000 kr från och med den 1 januari 2020. De s.k. 3:12 reglerna finns kvar även om Magdalena Andersson har flaggat för ändringar av regelverket i samband med den omfattande skattereform som januaripartierna enats om. Bedömningen är dock att det inte blir några omfattande justeringar eller försämringar då det finns stöd i den politiska majoriteten för att gynna entreprenörer som startar eget och blir egenföretagare.

Bolagsverket och Skatteverkets gemensamma sajt verksamt.se gör det enkelt att starta bolag och det svåraste brukar vara att hitta ett namn man gillar som inte redan är upptaget.

Vad betyder det här för mig som funderar på att bli frilansande konsult?

Vänta till januari 2020 med att starta bolaget. Det är först då du bara behöver ha 25 000 kr att sätta in i bolaget. Det finns möjlighet att sänka aktiekapitalet till 25 000 kr efter årsskiftet men det är en del jobb att göra det.

Är du anställd som IT-konsult idag så kom ihåg att du måste ha sagt upp dig innan du går in på verksamt.se och startar ditt bolag. Ofta finns det en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal som du inte ska bryta mot. Efter du sagt upp dig gäller den inte längre. Finns det någon karenstid i ditt anställningsavtal om att du inte får starta eget när du sagt upp dig inom sex månader eller ett år så är såna skrivningar inte tillåtna. Det kan vara bra att veta.

Du kan förbruka hälften av aktiekapitalet (de 25 000 kronorna) för kostnader du har i bolaget innan du får dina första intäkter. Det är viktigt att komma igång med uppdrag snabbt för det tar tid innan du får ”pengar på kontot”. Ofta fakturerar du månadsvis i efterskott med 30 dagar betalning. Det betyder att du ska jobba upp till 30 dagar och sedan vänta i 30 dagar på att få betalt så de första pengarna kommer in ungefär 60 dagar efter starten av din första uppdragsmånad.

När du är igång och gjort ditt första verksamhetsår och har vinster i bolaget kan du dela ut vinst enligt de s.k. 3:12-reglerna. I år (2019) är det upp till 171 875 kr med schablonregeln. Summan beskattas med 20 % så kvar blir 137 500 kr eller 11 458 kr netto efter skatt i månaden. Att få ut det ovanpå din grundlön kostar ditt bolag mångdubbelt mer.

Redovisning, bokslut och deklaration i bolaget kan du sköta själv med hjälp av prisvärda ekonomiprogram. De flesta lägger ut detta på en redovisningsbyrå och använder den tiden i uppdrag eller till fritid istället.

Det är enkelt att ha eget aktiebolag och nu är tröskeln lägre att starta. Det finns ingen anledning att gå via något faktureringsbolag och missa alla fördelar med eget bolag.

Som frilansande konsult med eget bolag bestämmer du själv hur mycket buffert du vill spara i bolaget för trygghet, hur och om du vill pensionsspara, hur mycket du vill jobba, hur lång semester du ska ha, om du vill ha tjänstebil, vilka telefoner och datorer du vill ha för att kunna serva dina kunder.  Du väljer själv vilka kurser och utbildningar du vill gå för att vara konkurrenskraftig. I vilka sammanhang du vill hänga för att få kollegor i branschen som du kan utvecklas tillsammans med.

Alla dessa fördelar gör att frilansande konsulter upplever en högre livskvalitet. Supergrattis säger vi till alla som, genom detta beslut, nu har möjlighet att kliva in i friheten att själva bestämma över sin tid, uppdrag och ekonomi.


Föregående
Föregående

Bli din egen och andras hälsocoach - med hälsan som bonuscheck

Nästa
Nästa

Så driver du företag som frilansande konsult