En inkluderande företagskultur, ja tack! Gärna med lite prestation på. Med Max Bergander.

Vi möts på söder. De flesta kaféer är stängda men till sist hittar vi ett och går in. Jag frågar, var det Corona? Japp, säger Max som blev rejält sjuk och blev testad men i slutändan slapp bli inlagd.

Nu är han frisk och utstrålar energi och målmedvetenhet, alltid med ett snett leende på lut.

Max jobbar som värdegrundsansvarig i AIK, den troligen enda klubben i Europa som har en heltidstjänst på den posten. Vägen dit kan beskrivas som en framgångshistoria, kantad av hårda lärdomar om mobbning och den starka påverkan kultur har på oss människor.

Max är söderkisen som växte upp med varma, känslonära föräldrar, spelade fotboll och tvärflöjt och lekte med de han tyckte om. Det var så han var uppfostrad. Men han beskriver också att han var lätt att reta, lite rund och med intressen som ansågs tjejiga. Dessutom lekte han med tjejer!

Fotbollsplan i skolan var det enda ställe han var fredad, kunde slappna av och vara sig själv. Hur man såg ut spelade ingen roll på bollplanen och han var bra redan då. Och Max ville mer. Idag har han en karriär som fotbollsspelare bakom sig, är författare och eftertraktad föreläsare. Hans namn är känt, så drömmen gick i uppfyllelse, eller?

Från mjuk kille till arsle, varför blev det så?

Max skakar på huvudet och berättar att han slutade med fotbollen trots framgångarna, på grund av miljön och kulturen i elitidrotten:

 ”jag mådde väldigt dåligt av den, det var en machokultur som jag inte kan stå för”, berättar han.

Vikten av en sund företagskultur för både barn och vuxna är lätt att ta till sig genom en inblick i Max eget liv. Tänk dig 13-åringen, som blir allt bättre på plan, har stora ambitioner och älskar det han gör. Men en match blir det fel. Han gör ett stort misstag och laget suckar och stönar. Besvikelsen är stor och tårarna börjar trilla. Han är ju ledsen, då gråter man, eller hur?

Men hans förebild och tränare går istället fram och skriker åt honom att inte bete sig som en käring utan bita ihop.

Det är lätt att se att mannen framför mig kan bita ihop. Det fokuserade i blicken, som lika gärna kunde ha blivit hård, blev det också ett tag framöver.

”Jag drog slutsatsen att det var fel på mig. Kulturen krävde att jag skulle vara ett arsle och då blev jag det”, konstaterar Max nyktert, men med viss sorg i blicken.

Den moderne mannen

Men väl uppe i de lite större elitklubbarna på ungdomsnivå märkte han att det var precis som på skolgården – igen.

”Där fanns den där tydliga normen, stereotypen man skulle kliva in i, och det var inte jag”, säger Max.

Han berättar hur han åter blev killen som man skojade lite hårt om, den som stod upp för världen men inte gjorde som normen krävde. Till slut klarade han inte mer.

”Jag blev retad på skolgården, ingen vuxen sade ifrån eller var på min sida, och nu hände samma sak i fotbollen”.

Max hade fått nog, slutade med fotbollen och i samma veva skrev han sin första bok, ”På andra sidan oss” (2013), om att vara kille, förälder och att visa känslor. Han blev hett eftertraktad i morgonsofforna men efter en artikel, där han beskrevs som ”Den moderne mannen” som visade känslor fick han nog, ”det är för dåligt! Vi är i 2013 och jag beskrivs som modern!”.

Från fotbollsstjärna till förebild för en sund kultur

Han bestämde sig för att använda sitt eget varumärke för att jobba för inkluderande värderingar, att få vara den man är. Föreläsningar i skolor, idrottsföreningar för barn och ungdomar breddades till företag och alla åldrar. Han märkte snabbt att samma resonemang gick att föra med en ledningsgrupp, liksom ett gäng ungdomsspelare, föräldrar eller till och med sponsorer ” för vi är människor, vi möter samma sak”, menar Max.

En av hans föreläsningar ”Det är coolt att gråta” har rönt stora framgångar och handlar om manlighet, att utsätta andra för saker man inte egentligen står för och rätten att få vara sig själv, visa känslor eller kunna visa vem man är. Många känner igen sig och de flesta önskar att det vore annorlunda enligt gjorda studier, säger Max.

Vi har alla ett ansvar

Ändå ser vi ofta på utan att agera, när andra utsätts. Det är inte så konstigt eftersom människans värsta fiende är isolering från gruppen. Max menar dock att vi alla har ett ansvar att skapa en sund, inkluderande miljö, där du som ledare, frilansande konsult eller kollega också är delaktig. Företagskultur skapas ju varje dag, i varje stund genom dina, andras, och framförallt företagets grundläggande värderingar och beteenden.

Metoo och machokultur – ett strukturellt problem

Vårt samtal handlar om inkluderande och värderingar och det är naturligt, kanske till och med nödvändigt, att komma in på både machokultur, metoo och de hot Max själv har utsatts för. Han lyser upp och utbrister;

 ”metoo var och är fantastisk, utifrån att man lyfte det strukturella problemet…nu fick man prata om det och ingen kunde ducka”.

Liksom machokultur, mobbning och utfrysning är det saker vi alla vet händer. Max menar att var och en av oss har ett ansvar att vara förebilder och våga stå för goda värderingar, istället för att dras med i värderingsförskjutningen.

Hans råd till konsulter, oavsett vem du är, som upplever kränkningar är ”säg ifrån direkt!”. Han uppmanar alla att våga säga emot när kränkningarna händer, istället för att stå tyst bredvid.

Han menar vidare att det är viktigt att jobba med inkludering och jämställdhet då det gynnar alla. Jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en människofråga, konstaterar han.

Själv har han blivit hotad under sin tid som värdegrundsansvarig i AIK, när gamla strukturer har utmanats och individer i maktpositioner har känt sig hotade.

Ett seriöst värdegrundsarbete genomsyrar allt

Värdegrunden ska styra hela vårt varande, vår existens, menar Max.

Fina ord på papper är inte en värdegrund. Värdegrunden visar sig i alla beslut vi tar, hur vi pratar och hur vi känner och varumärket måste genomsyra verkligheten, ”vi människor är duktiga på att se när något inte är som man säger”, säger han.

Vill du ha en värdegrund som är inkluderande så måste varje del av organisationen och allt man gör, våra beteenden, utgå från den. Max ler sitt sneda leende och säger menande ”då får man till exempel inte delta i vissa evenemang eller inte åka till vissa ställen, bara för att det är billigt”. Värderingarna behöver genomsyra allt.

Max poängterar vikten av att värdegrundsarbetet sker i alla led i företaget, eller organisationen, och i alla sammanhang. En ledning som inte vet hur det ser ut i verkligheten, längre ned i organisationen kommer att misslyckas, menar han, ”hur ska du fatta beslut utifrån vad någon annan talar om för dig?”. Ledningen behöver ta ställning och visa, genom eget beteende, att inkludering är ledord som efterlevs.

Strukturellt och konkret värdegrundsarbete i AIK

Max gjorde just det, tog ställning och sade nej till kränkning och ja till inkludering. Idag utbildas 1500 barn, 500 ledare och tusentals föräldrar varje år i inkludering och jämställdhet tack vara det arbete han gör. AIK har utsett åldersgruppsansvariga som följer varje åldersgrupp och ser till att värderingarna efterlevs.

Träningsplanen har som mål att bygga en sund ungdomsidrott som bygger på barns välmående. ”Vi pratar aldrig om att vi ska ta fram elitidrottare utan vi jobbar med människor”, säger Max.

Idag har han ett stort stöd i styrelsen så att företagskulturen drivs på alla nivåer, uppifrån och ner och nerifrån och upp.

Nytt konsultuppdrag eller ny i organisationen

Att komma in i en organisation som konsult eller ny kollega är som vilket annat sammanhang som helst, menar Max. Hans råd är att alltid ta in rummet och försöka förstå sammanhanget. Han trycker på att allt handlar om relationer, att lära känna människor och förstå vilka jag ska jobba med. ”Fråga inte bara om jobbet!”, uppmanar han. Ta reda på vad personen är bra på eller mindre bra på, hur hen är som människa. Att som konsult vara lyhörd och lista ut ”hur jag behöver lyssna för att förstå vad den här människan behöver och se till att den andra personen förstår att jag bryr mig”, säger Max.

Ledarskapet och gruppen

Allt det här kan låta lite mjukis, men det är det inte, menar han. För ledaren blir det lättare att leda med en tydlig värdegrund eftersom du som ledare kan peka på att ”det här kom vi överens om. Men då måste du också efterleva det”.

Arbetsgivarens ansvar är att hjälpa till så att nya anställda eller konsulter kommer in, konstaterar Max. Och för varje ny person som kommer in i en grupp så har du en helt ny grupp, där ditt ledarskap som arbetsgivare, konsult eller ny, handlar om att lyssna och justera, fortsätter Max. Han uppmanar dig som ledare att vara ödmjuk, ”om du tror att du kan allt om ledarskap, då är du helt ute och cyklar, det kan ingen!”. Vi måste ha en inkluderande miljö där varje individ får rätt förutsättningar utifrån sina behov, vilket i sin tur leder till god prestation.

Prestation vill vi ha

Max rycker på axlarna och säger, ”vi är människor, inte medarbetare, konsulter eller en titel. Om du tar reda på vem människan är och vad hon vill med sitt liv och behöver för att prestera, så har vi kommit en bra bit på väg. Och då måste vi prata med varandra”. Kortsiktigt kan vi piska människor till prestation, men långsiktigt går det aldrig, konstaterar Max.

Han beskriver blindtester mellan grupper där ena laget (A) fick hård press på sig att prestera medan andra gruppen (B) först fick jobba med värderingar och bygga ett lag. Grupp A utklassade grupp B under en stor del av första året. I slutet på året hade dock grupp B gått om grupp A i försäljning. Dessutom hade grupp B färre antal uppsägningar och ett varumärke där ansökningarna till gruppen ökade. Vi vet att vi människor har behov av att tillhöra en grupp och ”Blir man respekterad för den man är och inte behöver lägga energi på att ha en mask på sig för att passa in…då kan vi fokusera på det vi är där för att göra”, konstaterar Max.

En dröm har gått i uppfyllelse

Max är en dynamisk person, påläst och ödmjuk i sin kunskap och sitt uppdrag. Han brinner för människors beteenden och inre kamp och det ansvar han och alla ledare har. Jag frågar vad som driver honom mest och han svarar;

” Mitt driv är att få vara den där personen som jag önskar hade funnits där för mig, någon som bara såg”.

I varje påstående finns en genuin och mänsklig historia och konkreta exempel och idag arbetar Max heltid för en sund kultur i samhället, idrotten, på jobbet och som konsult. Vad gör du?

Föregående
Föregående

Framtidens konferensresor för kunder

Nästa
Nästa

Hjälp! Bokföring, lön, utdelning, pension, bokslut m.m. Hur ska jag klara det?