En mjukvaruarkitekt med blick för framtidssäkrade system

Om man slår ihop en systemutvecklande mjukvaruarkitekt med en finanskunnig ekonom, någon med kundens bästa i fokus och som brinner för framtidssäkrade system. Vem får man då?

Vi träffar Mikael Jirhage digitalt, vilket är lite annorlunda i ett personligt möte som detta. Och även om vi alla börjar bli bra på det digitala så känner vi av socialgenens klåda och längtan till verkliga, fysiska möten.

Mikael har satt sig i köket i sin sekelskifteslägenhet, en lägenhet som huserar honom, sambon och en femåring, samt en 17- och en 15-åring varannan vecka. Det kan bli lite trångt, men Mikael menar att åldersskillnaden mellan barnen gör att syskonbråken är minimala. Redan från start är Mikaels stora leende något som fångar en och gör samtalet lättsamt. Han varvar naturligt allvar och skämt och har en märkbar självdistans. Med en 5-åring hemma och passion för systemutveckling fylls livet ganska väl. När jag frågar vilka intressen han har, skrattar Mikael stort och säger att ”då får vi backa tiden 17 år, men jag gillar bollsporter, skidåkning och att vara i naturen”.

Efter 20 år inom handboll fungerar just nu de två trapporna utan hiss istället som vardagsmotion, i kombination med pulkasessioner med 5-åringen.


Tonåring med sikte på finansmarknaden

Mikael är systemutvecklare och mjukvaruarkitekt. Vägen dit var faktiskt både planerad och ändå helt oplanerad. Redan på gymnasiet hade han siktet inställt på en karriär inom ekonomi. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet, läste till Civilekonom med inriktning finansiering på Stockholms universitet och jobbade sedan på tradingavdelningen på Carnegie Investment Bank. Hans tonårsdröm hade blivit ett faktum. Målmedvetenhet och fokus på det som är roligt, är drag som återkommer hos Mikael och ger honom riktning. Så hur blev den blivande aktiemäklaren en senior systemutvecklare?

Från aktiemäklare till systemarkitekt

Med uppgift att bygga upp något som kallades för ”middle office” på Carnegie kom Mikael i kontakt med gränssnitten mellan front- och back office.

”Man handlade i ett system medan back office hade ett helt annat system - och så skulle man se till att de stämde med varandra – och jag satt med Access!” utbrister Mikael, vilket gör det enkelt att förstå att, för en visionär, var möjligheterna till förbättring oändliga.

Eftersom Mikaels intresse för IT och systemutveckling alltid hade funnits och han insåg att han tyckte att det var väldigt roligt att bygga dessa avstämningar såg han en ny möjlighet.  Mikael bestämde sig för att söka till Carnegies IT-utvecklingsavdelning. Sedan dess har hans karriär hållit en rak linje inom systemutveckling. Hans intresse för finansmarknaden och affärer finns kvar, men mer som ett fritidsintresse, säger Mikael glatt.

”Man kan ju undra vad som hade hänt om jag inte hade hamnat på middle office, men jag är jättenöjd”, konstaterar Mikael med ett nöjt leende.

Noggrannhet som styrka

Både privat och på jobbet är Mikael noggrann och ordningsam, berättar han. ”Hemma kan det nog irritera familj och vänner”, skrattar Mikael lite självmedvetet. Å andra sidan känner nog alla föräldrar igen frustrationen över att snubbla på skorna i hallen för tredje gången, ”men på jobbet är det en stor fördel”, menar Mikael.

Mindset – att tänka större – med koden som verktyg

Mikael konstaterar att det finns olika sätt att ta till sig uppgiften som systemutvecklare och att han brinner för att bygga något som är hållbart i framtiden. Alla gör inte det, utan nöjer sig med att det ska fungera för stunden. Ofta byggs system utan någon större förståelse för konsekvenserna av det man skrivit, menar han.

”Det kostar väldigt mycket pengar när system inte är byggda så att de lätt kan förändras när de blir gamla och nya krav tillkommer. Det blir snabbt ”spagettikod”som ingen vågar röra för att det inte går att överblicka konsekvenserna”, konstaterar Mikael med ett snett leende.

Han menar att det är ett mindset, intresset och förmågan att tänka större, med koden som verktyg.

Senior systemutvecklare med intuitiv känsla för koden

Att Mikael är senior i ordets verkliga betydelse innebär inte bara många år i branschen, utan just det mindset han beskriver och förståelsen för hur det system han bygger fungerar med andra system. Hans mål är att bygga system som blir flexibla och möjliga att uppgradera, förändra och utveckla kontinuerligt. Han känner instinktivt när koden inte är gjord på ett bra sätt som gör den lätt att ändra.

”Det här mindsetet har blivit en naturlig del, nästan som ett personlighetsdrag”, skrattar Mikael. ”Jag har utvecklat en förmåga att känna in när något i koden inte fungerar. Det är nästan så att det gör ont!”, säger Mikael och tittar prövande på mig om jag kan förstå.

Noggrannheten är en fördel som uppskattas i uppdragen och det stora intresset inom systemarkitektur ger Mikael drivkraften att kontinuerligt förkovra sig i en värld som förändras i hög fart.

För kunden och utveckling

Mikael är specialist inom back-end med fokus på affärsapplikationer. Han läser in sig på fritiden i genomsnitt en timme per dag för att producera på topp. Samtidigt är glädjen både en drivkraft och nödvändig för att fortsatt utveckling.

”…man måste lära sig ganska mycket för att se alla delarna, genom artiklar, Youtube, kurser och föreläsningar…men jag tycker att det är kul, annars skulle jag inte göra det. Man måste trivas med det man gör”.

Det är inte svårt att se att det är Mikaels bredare bakgrund som gör att han lätt ser helheten och funktionen, inte bara det han kodar just nu.

”Min prioritet är vad som är bäst för kunden, inte debiterade timmar.”

Viljan och målet att göra det som är bäst för kunden är alltid i fokus genom att se framåt ett steg till och säkra kvalitet och möjligheten att utveckla systemet vid behov. Mikael menar att ärlighet och tillit är viktigast av allt mellan honom och kunden, där kundens behov är i fokus. Att tänka framåt är att ge kunden en kvalitetsprodukt, menar Mikael.

Ödmjukhet och framåtanda i kombination

Ödmjukhet är en egenskap som kommer fram under samtalet. Är man inte observant så är det lätt att missa den väl underbyggda kunskap som Mikael besitter, eftersom han tonar ned sig själv. Det genuina intresset för att bygga något hållbart och att vara uppdaterad skiner igenom i hur han närmar sig ett projekt.

Att vara inläst inför ett nytt uppdrag är självklart. Mikael förkovrar sig alltid lite extra, läser in sig på företagets system och förutsättningar. Väl på plats vill han gärna komma igång direkt och under arbetets gång kan det hända att hans förmåga att se strukturproblem gör förbättringsmöjligheter klara för honom. Då bygger han gärna ett case och presenterar det för kunden, om intresse finns, för att skapa det system som kunden vinner på i längden.

Senior systemarkitekt med det lilla extra

Med kodning som arbetsredskap lyfter Mikael blicken för att se helheten, funktionen i systemen i förhållande till kundens behov, något han själv upplever att han har lätt för. Han är trygg i sin kompetens och vågar både säga vad han kan och inte kan. Med en fot i koden och en i arkitektur och funktion är Mikael en senior systemutvecklare med blick för framtidssäkrade system.

Föregående
Föregående

Med tydliga mål i siktet och smak på livet

Nästa
Nästa

Din framtida lön