Bli ditt bästa jag - med rätt attityd

Har du någon gång funderat övar varför vissa lyckas så där extra bra? Ingenting tycks stoppa dem, ibland mot alla odds.

Vi träffade Fredric Bohm, grundare och utvecklingschef på kulturbyggarfirman Wildfire, socionom och Leg. Psykolog, för att lära oss mer om varför vissa lyckas prestera på toppnivå och vad du och jag kan göra för att öka våra odds. Sedan mer än tio år tillbaka arbetar Fredric och hans kollegor med att hjälpa företag att bygga en hållbar kultur. Under resans gång har Wildfire arbetat med många högpresterande människor och högprofilerade företag, där prestationen är central. Han tar upp exempel som fondmäklare som ansvarar för fonder för miljarder och mäts på prestation varje dag eller idrottare som måste kunna prestera i ett visst ögonblick. Hur är det möjligt?

Fredric är på väg ner i trappuppgången där vi ska mötas när jag är på väg upp. Det pågår filmning på Wildfire så Fredric styr smidigt om oss till Finlandshusets fina lokaler. Intervjun sätter igång när vi knappt har landat på stolarna och ringlar sig sedan intensivt mellan teman som prestation, attityd, konsultföretaget Wildfire och Fredric själv.

Vem är Fredric

Fredric, uppvuxen i arbetarklassmiljö i Eskilstuna har, trots att akademisk examen ansågs konstigt eller åtminstone ovanligt, med åren samlat på sig flera. Hans nyfikenhet för vetenskap och människor, och att göra komplexa samband enkla och tillgängliga för flera, har drivit honom att utforska vidare. Efter en tid som officer i försvaret bestämde han sig för att plugga vidare, men till vad? I papperstidningen för högskoleutbildningar (inga digitala utbildningskataloger ännu) hittade han Socionomutbildningen. ”Jag fattade ju ingenting, men det verkade kul”, berättar Fredric som senare insåg att det trots allt inte var det han sökte efter. Utbildningen ledde ändå till jobb som Socialsekreterare efter en tur utomlands i Wales.

”På kvällar och nätter jobbade vi huvudsakligen med omhändertaganden av barn…det sätter sina spår…Jag träffade så många människor i livskris och märkte att vissa är väldigt uthålliga trots mycket stryk i livet medan andra, med bättre förutsättningar, rasar vid motstånd.”.

Erfarenheterna på Socialtjänsten har färgat hans intressen och karriär och efter socionomåren har Fredric kompletterat sin kompetens med både HR och en psykologexamen och satsat för att komma med i landslaget i kampsport. Livet tog honom dock till New York som konsult och när uppdraget tog slut så bestämde han sig för att stanna. ”New York är en fantastisk stad om du har bra med pengar. Om du inte har pengar så är New York värdelöst”, konstaterar Fredric.

Och vem skulle anställa honom, utlänning, utan nätverk och med en psykologexamen från ett inkognitouniversitet på andra sidan atlanten?

Rätt attityd och rätt kompetens

Genom att hänga på barerna där höga chefer för högpresterande företag höll till, fick Fredric den osannolika chansen att få ett jobb. Ett jobb som utmanade honom tills han var redo att ge upp. Han sade till chefen ”jag vet inte vad jag ska göra, jag kan inte hantera det här!”. Chefen tittade forskande på honom och sade att inte vem som helst skulle klara uppdraget och att han nu hade två val. ”Antingen går du härifrån som vilken idiot som helst eller så kan du bevisa att du inte är det”. Att Fredric har mycket energi och är oerhört nyfiken är ganska klart, men chefen hade just hittat rätt motivationsvariabel. Fredric konstaterar att han gillar saker som är svåra. Det han lärde sig var att har du rätt inställning så skaffar du dig rätt kompetens och ökar dina chanser att lyckas.

Från incognito till affärsidé

Under barhängen i New York hörde han också cheferna prata om kulturen hit och dit och hur de brottades med detta på sina företag. Fredric är lyhörd och snabb, men här fattade han ingenting. ”Jag är ingen managementkille, jag är ju psykolog, och vi pratar ju olika”, menar Fredric.

”Till slut var jag tvungen att fråga, är det attityd ni pratar om? Pratar ni om generell mental inställning till det man gör fast som ett kollektiv?” och fick svaret ja. Grunden till konsultföretaget Wildfire var lagd.

De tre variablerna för att bli högpresterare

Vad är det då som gör att vissa tycks lyckas bättre än andra eller bättre än vad som borde vara möjligt? ”Det här tycker jag är oerhört intressant, utbrister Fredric. ”Vad lyfter dig från bra till det där boom, kanon!”. Fredric menar att man såklart kan göra det här komplext, med faktorer du tar med dig från barndomen till vad som hände dig i morse. Å andra sidan konstaterar han att rent vetenskapligt har prestation väldigt lite mystik eller flum och kan presenteras genom de tre enkla variablerna miljö, kompetens och attityd.

Vad innebär miljö och kompetens

Miljön, för till exempel en ishockeyspelare på elitnivå, skulle kunna vara de allra bästa skenorna till skridskorna, bra träningsanläggning eller en bra massör. Självklart viktiga saker, menar Fredric, ”men får jag låna Tiger Woods golfklubbor så hjälper det mig inte att vinna, konstaterar han torrt. I affärsvärlden har vi sällan kontroll över miljön när till exempel huvudkontoret flyttas eller budgeten dras ned. Visst kan du flytta, byta jobb eller slåss, men miljövariabeln är relativt trögrörlig, säger Fredric.

Inte helt oväntat är kompetens också en faktor för framgång. För vår hockeyspelare så kommer exempelvis handledstekniken, speltänket eller syreupptagningsförmågan öka chanserna till framgång. Eller

”om du frågar en jurist så kommer hen troligen förklara att ju mer du kan om hur lagen ska appliceras, desto bättre kommer du att prestera”, säger Fredric.

Saknar du kompetens så kan du börja plugga eller gå kurser, men det tar också tid. För många är kompetensen ett livsprojekt, menar Fredric och då kommer vi till den sista variabeln, attitydvariabeln, ”för den är livsfarlig!” konstaterar han.

Den momentana och självgenererande attityden

Det märks att vi börjar närma oss det Fredric brinner för. Han lutar sig fram i stolen med intensiv blick och säger: ”Jag garanterar dig att jag kan ändra attityden på vem som helst till vad som helst på nolltid”. Fredric betonar att det inte alltid är lätt, men att attityden i teorin är momentan. Det betyder att den är snabbrörlig, till skillnad från de andra. Den är dessutom självgenererande, menar han. ”Har du en viss attityd så skapar den en attityd och så går det vidare”. Han beskriver målande och med hög igenkänningsfaktor hur han skulle kunna komma in i ett rum och direkt ändra känslan i rummet, hur hans attityd när han kommer in kan förändra gruppen på en gång.

Attityden, din vän för livet

Människor är flockdjur och attitydpåverkan sker ofta undermedvetet. Andra människor färgas av din attityd, liksom du av andras. Tänk er åter den där personen som kommer in i rummet och liksom lyser upp hela atmosfären. Plötsligt blir alla mer pratiga, lösningsfokuserade och klimatet blir öppet. Eller tänk er energitjuven som snabbt dränerar gruppen på energi med ifrågasättanden, negativa kommentarer och ovilja att anpassa sig. Ni kan se dem framför er, eller hur?

På gruppnivå är den här in- och avfärgningen verktyg för att bygga attityder och sedermera företagskultur. När vi som grupp har bestämt oss för en ungefärlig inställning så kallar vi det en norm, säger Fredric, och när den håller över tid menar han att det skapas det vi kallar en kultur.

”När vi jobbar med kultur pratar vi egentligen om att förändra den individuella attityden hos varje medarbetare i en organisation, fast samtidigt!”, utbrister Fredric.

Fredric poängterar dock att vi som individer kan göra oss immuna mot andras påverkan genom att söka oss till människor med positiv och konstruktiv attityd och genom att bli den som påverkar!

Bli livsfarlig med din attityd

Din attitydförändring har du total kontroll över, menar Fredric.

”Om du kan skapa en bild av vilken attityd eller målbild du vill befinna dig i, få redskapen att nå dit och som avslutning, redskapen för att upprätthålla dem då blir du livsfarlig”, berättar han.

Vill du vara riktig vass så kommunicerar du din målbild och attityd öppet ”Jag kommer att köra det här oavsett vad ni andra bestämmer er för”, beskriver Fredric.

Det finns några riktigt fina exempel, säger Fredric, och berättar om när Vitryssland, med sämre prylar, sämre förutsättningar och lägre kompetens, slog Sverige i kvartfinalen i OS 2002. Eller Island som har 300.000 innevånare och snö åtta av tolv månader slog ut England i EM och gick till VM. Vad skilde dem från andra lag, jo deras attityd. Till sist tar Fredric upp Wayne Gretsky, den legendariske ishockeyspelaren som först ansågs vara alldeles för liten och tanig. Men hans attityd till målen var att träna på det han var sämst på tills misslyckandena inte märktes i mängden och det blev ett värderingsmönster, en livsstil.

Din mentala inställning - vägen till att bli ditt bästa jag och lite till

Fredric summerar genom att konstatera att det finns ett tydligt mönster hos superpresterarna. De har helt enkelt en annan mental inställning till det de gör och vill och har kopplat attityden till sina värderingar och känslor. Det här gör att attityden de har satt blir mer trögrörlig och att de får en uthållighet och slagtålighet när det blåser hårt, liksom ett mönster av livsstilssuccé även på andra områden. Det smittar liksom av sig.

Han konstaterar också att det ofta är människor som är modiga och orädda och som ser till att öva på sina svagheter så att de är bäst när det gäller. Blir något fel så är de väl rustade att hantera det. De klarar att vara sitt bästa jag och lite till, varje dag. Kanske tänker du att det är dags för dig att börja sätta upp din målbildsattityd och jobba på din immunitet och uthållighet? För vem som helst kan ändra sin attityd till vad som helst. Kör!

Föregående
Föregående

Din framtida lön

Nästa
Nästa

Bålstabil konsultprofil