Bålstabil konsultprofil

Storyn om dig – är din!

Låt oss starta med lite floskelbingo. Nedan typer av citat är väldigt vanliga i våra konsultprofiler. Bör erkänna att jag absolut inte kan svära mig fri från samma typ av formuleringar och påståenden i min egen konsultprofil även om jag rensat en smula på senare tid när jag funderat lite mer på vad jag egentligen vill förmedla.

”Konsult X ser både helheten och detaljerna"
”Konsult X har stort driv och engagemang”
"Konsult X har lätt för att lära och sätter sig snabbt in i nya saker"
”Konsult X är en lagspelare och bra på att samarbeta”
"Konsult X är flexibel och stresstålig"

Tänk om Konsult X inte skulle uppfylla ovanstående egenskaper? Rätt orimligt eller hur? Om inte ovanstående i stora drag är givet för en erfaren konsult så är min tolkning att det skulle innebära att: Konsult X helst fokuserar på helhet eller detaljer, inte har så stort driv eller engagemang för sin uppgift, har svårt att samarbeta och är inte särskilt flexibel etc.

Kontentan är att den där typen av påståenden blir onödiga och det osar floskler i sammanfattningen av personlighet och egenskaper. Berätta istället personligt, genuint och begripligt, gärna med verkliga exempel, om dina styrkor, vad du tycker om att göra och fokusera på samt vad du har erfarenhet av. Be gärna personer du jobbat med att ge omdömen om hur det är att arbeta med dig.

  • Beskriv dig - du vet vad du kan!

Konsultprofil i tredje person?

När vi ändå är inne på området vad gäller andra personers involvering i konsultprofilen så undrar jag varför man ofta tror det är en fördel att skriva sin konsultprofil i tredje person? Det verkar som att man vill skapa bilden av att någon annan objektivt har bedömt konsulten och dennes insats. Jag vågar påstå att konsulten själv i 99,9 % av fallen skrivit sin konsultprofil utan extern inblandning och därför kan man ju lika gärna skriva ”jag”.

Det är nog inte sannolikt, eller i alla fall väldigt ovanligt, att någon annan person har tagit sig tiden att på djupet granska din personlighet och dina egenskaper samt vet vad du faktiskt åstadkommit på dina uppdrag och därefter skapat din konsultprofil. Även om det skulle vara så att någon annan än du skrivit konsultprofilen så tycker jag att det är bättre att stå för innehållet själv.  

Om du vill ha andras inspel, låt då som sagt i stället en eller flera kollegor och referenser berätta om dina egenskaper och kompetenser. Det blir starkare med ett externt omdöme i stället för att det bara är du själv som har åsikter kring egenskaper eller leveranser.

När det gäller format för konsultprofil, personligt brev osv så finns det såklart väldigt många inspirerande sätt att göra detta på. Det går ju att pigga upp en konsultprofil på många sätt både visuellt och pedagogiskt och där finns det många som har betydligt bättre koll än jag. Givetvis kan ett personligt brev i form av en personlig liten film vara lämplig t ex. Detta bör skrivas och resoneras om i kommande bloggar, vore härligt med inspel från er som har blykoll på det området!

  • Skapa din berättelse med det formspråk som passar dig!

Varför är du rätt för uppdraget – Därför!

Min erfarenhet när det dimper in ett attraktivt konsultuppdrag är att det oftast dras igång en ström av insatser för att tydliggöra och föra i bevis att konsulten är extraordinärt lämplig för uppdraget. Inte sällan ska begrepp, roller och erfarenheter i din konsultprofil ändras och anpassas så den passar exakt in i den önskvärda mall som anses finnas i uppdragsbeskrivningen. Nedan frågor brukar konsulter och säljare försöka få svar på:  

”Vad är viktigt egentligen, vad är det kunden vill ha?”
”Duger min erfarenhet och kompetens?”
”Hur ska jag anpassa min konsultprofil så att jag blir intressant”

När det har kämpats en stund med att försöka besvara ovanstående så drar nästa steg igång, vilket brukar vara att skapa en relevant konsultprofil för just detta uppdrag. Att göra konsultprofilen relevant för uppdraget brukar ofta innebära rensa, sortera, skriv om, lägg till, ta bort, förstärk osv.

Denna typ av ”relevans” borde vi strunta i, då det inte tillför ett verkligt värde utan snarare riskerar att förvanska och förminska genuin kompetens och erfarenhet. Poängen borde vara att på riktigt berätta varför konsulten är relevant för uppdraget. Det gör man genom att berätta varför, på ett begripligt sätt och inte genom att försöka göra skapa en fläckfri spårbarhet mellan begrepp i uppdragsbeskrivningen kontra begrepp i konsultprofilen.

Reaktioner jag brukar få kring detta påstående är ”men, kunden måste ju hitta sina egna begrepp och formuleringar i min konsultprofil?!”

Nej, det behövs faktiskt inte.

  • Krångla inte med din konsultprofil inför varje uppdrag – låt den vara generell och långsiktigt stabil!

Enklare när du utgår från verkligheten

Låt konsultprofilen få stå för det som är och har varit, stå för den historik som faktiskt är verkligheten. Om det i konsultprofilen inte går att förstå syftet med en specifik roll eller ett uppdrag eller vad leveransen bestod av så behöver konsultprofilen och erfarenheter förtydligas. Inte bara för att få ett aktuellt nytt uppdrag utan även för att ha en begriplig konsultprofil generellt.

Innehållet i en konsultprofil måste gå att begripa både vad gäller inriktning, egenskaper, erfarenheter, typ av ansvar och leveranser, viktiga insikter, utmaningar som hanterats osv. Om det inte känns glasklart så är både fokus, begrepp och formuleringar i konsultprofilen sannolikt inte beskrivna tillräckligt väl. Det bör gå att förstå vad som ingått i roller och leveranser utan att hela poängen försvinner för att specifikt eftersökt begrepp saknas i konsultprofilen (se ovan gällande spegling av begrepp i uppdragsbeskrivning och konsultprofil).

  • Låt det personliga brevet, som relaterar till aktuellt uppdrag vara personligt och genuint!

Det personliga brevet som skrivs för aktuellt uppdrag bör innehålla viktiga referenser till tidigare erfarenheter som visar relationen till det som eftersöks i uppdragsbeskrivningen.

När du är helt rätt för uppdraget så går det att förklara genom att referera mellan uppdragets önskemål och faktiskt innehåll i konsultprofilen utan att historik behöver skrivas om. Är du rätt så kommer du via personligt brev relaterat till aktuellt uppdrag, tryggt kunna påvisa och bevisa varför, både genom att berätta om din tolkning av uppdraget och varför du gärna vill ha och passar för uppdraget.

  • Berätta varför du som person med dina styrkor, fokusområden och erfarenheter är rätt för uppdraget!

Att spegla uppdraget

Om du i värsta fall inte känner dig säker på att du är lämplig för uppdraget så kommer inte anpassad historik i konsultprofilen att öka den tryggheten, snarare tvärtom.

Både du som konsult, säljare och säkerligen även kunden vet (ja, jag vågar påstå det) att du inte måste ha gjort exakt samma saker tidigare, eller haft roller och uppdrag som kallas exakt för samma saker, för att vara lämplig för ett uppdrag. Trots det tycks vi lägga mycket tid på att skapa denna exakta relation mellan våra tidigare erfarenheter och uppdraget vi jagar. Många är oroliga för att en icke anpassad konsultprofil väljs bort av kunden men med ett uppdragspecifikt personligt brev och en genuin konsultprofil finns inte den risken.

Sammanfattningsvis tycker jag att vi bör sluta med det tvångsmässiga speglandet mellan begrepp hit och dit och i stället fokusera på att jaga uppdrag som vi tryggt kan visa passar oss eftersom syftet vi fyllt tidigare och vill fylla framåt, stämmer med det syfte som framgår eller döljer sig i önskat uppdrag!

  • Beskriv dig - du vet vad du kan!

  • Skapa din berättelse med det formspråk som passar dig!

  • Krångla inte med konsultprofilen inför varje uppdrag – låt den vara generell och långsiktigt stabil!

  • Låt det personliga brevet, som relaterar till aktuellt uppdrag vara personligt och genuint!

  • Berätta varför du som person med dina styrkor, fokusområden och erfarenheter är rätt för uppdraget!

Nyfiken på vad du tänker kring detta?
//Jane Sonesson

 

Föregående
Föregående

Bli ditt bästa jag - med rätt attityd

Nästa
Nästa

Så här började det | cfinder gör skillnad i konsultbranschen